Pekka Himanka on levyttänyt laulun: "Mäntyharjun pojat lähti reissulle".

Pekka Himanka on levyttänyt laulun: "Mäntyharjun pojat lähti reissulle".

Pekka Himanka on levyttänyt laulun: "Mäntyharjun pojat lähti reissulle". Miten kuuluvat kaikkien säkeistöjen sanat?

Vastaus
08.09.200915:40
29868
79

Pekka Himanka on tosiaan levyttänyt kyseisen laulun ”Mäntyharjun pojat”, joka löytyy 1977 ilmestyneeltä levyltä ”Paikkakuntien parhaat”. Viola-tietokannan mukaan laulun olisi mukaillen sanoittanut Saukki, luultavasti enemmän tai vähemmän alkuperäisen kansanlaulun sanojen pohjalta. Valitettavasti kyseistä lp-levyä ei löydy HelMet-kirjastojen valikoimista eikä ilmeisesti juuri muualta kuin Oulun kaupunginkirjaston maakuntakokoelmasta, josta sitä ei saa lainaan.

Laulun sanat on kuitenkin mitä luultavimmin julkaistu laulukirjassa ”Paikkakuntien parhaat” (Erik Lindström, 1977), koska nimi on sama kuin levyllä ja koska myös siinä mukaillen sanoittajaksi on merkitty Saukki. Säkeistöjä on kolme. Ikävä kyllä tuota laulukirjaakaan ei löydy HelMet-kirjastoista, eikä sanoja voisi tekijänoikeudellisista syistä levittääkään ilman lupaa. Kirjan voi kuitenkin saada tilattua kaukopalvelun kautta, sillä sitä näyttäisi löytyvän lainattavissa oleva kappale Viialan kirjaston musiikkiosastolta. Kirjaa on myös Mäntyharjun pääkirjastossa ja Oulun pääkirjastosta, mutta niissä se on vain käsikirjastokappaleena, joten niistä kirjaa ei saa lainaan.

Helsingin kaupunginkirjaston kaukopalvelusta löytyy tarkempaa tietoa osoitteesta http://www.lib.hel.fi/fi-FI/kaukopalvelu/. Sieltä löytyy myös linkki lomakkeeseen, jolla voi tehdä kaukopalvelutilauksen. Suomen sisältä tulevan kaukopalvelulainan hinta on tällä hetkellä 4 euroa. Jos asioit muussa kuin Helsingin kaupunginkirjastossa, kannattaa tiedustella kaukopalvelumahdollisuutta omasta kirjastosta.

Alkuperäinen kansanlaulu on julkaistu esimerkiksi ”Suuren toivelaulukirjan” osassa 15 (Warner/Chappell Music Finland ja Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1999). Siinä on ollut alun perin vain yksi ainoa säkeistö, jonka sanat ”Kun Mäntyharjun pojat lähti reissulle, niin Mäntyharjun pojat lähti reissulle” toistetaan kahteen kertaan. 1970-luvulla siihen on lisätty kaksi uutta säkeistöä, mutta niitä tuskin on kaipaamassasi versiossa.

Kommentit (0)

Vastauksesi