Pauligin ja Meiran erilaiset puhdistusohjeet.

Pauligin ja Meiran erilaiset puhdistusohjeet.

13.2. Katselin paahtimoiden sivuilta ohjeita kahvinkeittimen puhdistukseen. Paulig neuvoo käyttämään ruokasoodaa ja sanoo, että etikka ei sovellu puhdistukseen: https://www.paulig.fi/kahvijutut/nain-puhdistat-kahvinkeittimen Meira puolestaan käskee käyttämään etikkaa ja toteaa, että ruokasooda ei sovellu puhdistukseen: https://meira.fi/kahvi/kahvitietous/kahvinkeittimen-puhdistaminen Mistä tällainen ero voi johtua? Lisäksi näyttää löytyvän vaikka kuinka paljon muuta kirjoittelua tästä aiheesta. Niitä lukiessa alkaa vähitellen tuntua siltä, että taidan - monien muiden tavoin - jatkossakin keittää kahvini ilman noita aineita, kun maussa ei mielestäni nykyiselläänkään ole mitään vikaa. Kuuluuko tämä paljon jauhettu aihe totta puhuaksemme luokkaan "paljon melua tyhjästä"?

Vastaus

Useimmissa kahvinkeittimen puhdistamisen ohjeistuksissa (esimerkiksi Marttajärjestön ja Kotiliesi-lehden verkkosivuilla) mainitaan sekä ruokasooda että väkiviinaetikka: etikka tehoaa kalkkisaostumiin, ruokasooda rasvaan. 

Vaikea sanoa, miksi Pauligin ja Meiran verkkosivujen ohjeistukset eroavat näin ratkaisevasti toisistaan. Pauligin artikkelissa korostetaan etikan haittoja luultavasti siitä syystä, että siinä halutaan mainostaa Pauligin valmistamaa kalkinpoistoainetta, joka on vaihtoehto etikalle. Etikasta voi toki jäädä makuja keittimeen: siksi esimerkiksi Martat suosittelevatkin, että keittimen läpi lasketaan 2–4 kannullista puhdasta vettä etikkakäsittelyn jälkeen. Meiran verkkosivuilla esitetylle väittelle ruokasoodan soveltumattomuudesta kahvinkeittimen puhdistukseen en löytänyt tukea tai perusteluja muista lähteistä.

Kommentit (0)

Vastauksesi