Pasilan poliisitalo 1 pylväs

Pasilan poliisitalo 1 pylväs

Kuka on suunnitellut Pasilan poliisitalo 1:n sisällä olevan pylvään ja miksi siihen on valittu sen jalustassa oleva suomennettu japanilainen runo? Ei meitä kukaan elon-kuolon-maailman tiellä saattele: yksin on kuoleminen ja syntyminen yksin. Ikkyū

Kuvat: 
Vastaus

Veistosinstallaatio on taiteilja Martti Aihan tilaustyö silloiseen Pasilan oikeustaloon, nykyiseen poliisitaloon. "Raja, puhtaus ja totuus" valmistui vuonna 1989. Aihan tuotannosta helsinkiläisille tutuin lienee Itämerenkadun ja Porkkalankadun risteyksessä sijaitseva kookas alumiiniteos Rumba (1992).

Runoteksti on Tuomas Anhavan suomennos kokoelmasta Kuuntelen, vieras : valikoima klassillisia japanilaisia tanka-runoja (Otava, 1976). Japanilainen munkki Ikkyū (1394-1481) kirjoitti säkeet. Miksi Aiha liitti tekstin teokseensa, sitä emme oikeastaan kykene arvaamaan. Tom Sandqvistin kirjoittama Martti Aihan taidetta käsittelevä pieni teos ei myöskään tätä tarkalleen avaa, vaikka käsittelee toki Aihan taiteen teemoja ja merkityksiä. Sandqvist kertoo, että Aiha käytti samaa runoa Oslossa 1985. Silloin hän hautasi omaa itkuaan toistavan nauhurin maakummun alle. Kumpua koristi harmaakivinen kyynel ja runo oli muodostettu kivillä kummulle.

Aiha syntyi Pudasjärvellä 1952 ja muutti perheensä mukana Ruotsiin 1964. 17-vuotiaana hän palasi Suomeen, Helsinkiin, teki sekalaisia töitä ja pääsi taideteollisen oppilaitoksen iltalinjalle. Ehkä nuoruuden kokemukset kahden maan välillä myös heijastuvat hänen taiteessaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi