Pasilan poliisitalo

Pasilan poliisitalo

Kuinka vanha on Pasilan poliisitalo? Mitä poliisitalon paikalla oli ennen sen rakennusta? Oliko paikalla kenties lehmäaitaus tai patsas?

Vastaus

Vielä 1970-luvun loppupuolella poliisin toimipaikat sijaitsivat hajallaan ympäri kaupunkia. Kaupunginhallituksen vuonna 1974 asettaman esisuunnittelukomitean mietintö valmistui 1977 ja siinä esitettiin uuden poliistalon rakentamista Länsi-Pasilaan. Tontin louhinta alkoi lokakuussa 1979. Talo otettiin käyttöön 23.5.1982.

Lähdeteoksena käytetty Helsingin poliisilaitoksen historia ( Helsingin kihlakunnan poliisilaitos, 2004) on paksu ja seikkaperäinen, mutta Pasilan poliisitalon osalta se ei sisällä paljonkaan tietoa.  Länsi-Pasilan uudisrakentaminen alkoi samoihin aikoihin 70-luvun loppupuolella kuin poliisitalonkin perustustyötkin. Alue oli tätä ennen virallisesti väliaikaiseksi rakennettua monenkirjavan puutalon täyttämää ns. Puu-Pasilaa.  Talojen ja tonttien vuokrasopimuksia uusittiin lyhyeksi ajaksi kerrallaan joten asutusta leimasi tietty tilapäisyyden tuntu. Yle arkistosta löytyvä dokumenttielokuva vuodelta 1960 esittelee maalaismaisen luonnonläheistä, vähän rapistunutta kaupunginosaa. Siltikään ei tunnu oikein uskottavalta että paikalla olisi ollut enää 70-luvulla lehmäaitausta. Ja koska kaupungin näkemyksen mukaan väliaikaiseen reuna-alueeseen ei kannattanut kuluttaa varoja on ajatus patsaastakin epätodennäköinen. Olisikohan kellään vanhemman polven helsinkiläisellä muistoja tontista ajoilta ennen poliisitaloa?

 

Kommentit (0)

Vastauksesi