Pari musiikillista kysymystä:1) Lännen lokari kertoo käyneensä "Piuttissa...

Pari musiikillista kysymystä:1) Lännen lokari kertoo käyneensä "Piuttissa...

Pari musiikillista kysymystä:

1) Lännen lokari kertoo käyneensä "Piuttissa, Lousissa, Ratulaatissa, Miamissa". Mitä nämä ovat? Miami on ehkä sama mikä on Floridassa?

2) Koster-valssi? Mikä on "Koster"? Entä "Koster-venhe"?

Vastaus

Hiski Salomaan tuotanto on lähellä myös vastaajan sydäntä.

Monista laulukirjoista löytyy Hiskin Lännen lokariin sanat, joissa yleensä on muutamia virheitä.

”Olen käynynnä Piuttissa (Butte, Montana), Luisissa (St. Louis), Retulaatsissa (Red Lodge, Montana), Miiamissa (Miami), laulaa Hiski.

Montanan kaupungit ovat kaivosalueilla, joissa oli suomalaisia. Myös Friskossa, Orekonissa ja Palmpiitsillä ainakin Lokari on käynyt.

http://lukunurkka.etusivu.net/terontorvest.php?id=23

Koster-valssista:

Tarinan mukaan kaksi elämäntaiteilijaa istui Pohjanmeren rannalla Strömstadin rantaravintolassa iltojaan joskus 1920-luvulla. Göran Svenning rustasi sanoja ja David Hellström sävelsi. Syntyi Koster-valssi, jota Suomenkin radiossa on soitettu vuosikymmeniä.

Kostersaaret sijaitsevat Pohjanmeren rannalla Oslon ja Göteborgin välissä. 1100-luvulla saaret olivat vain kaksi luotoa, sitten ne kasvoivat.

http://www.hs.fi/matkailu/artikkeli/Kun+Koster-valssi+soi/HS20031213SI1M...

Kosterveneestä arvellaan Suomi24:n keskustelussa seuraavaa

Kosteri-venetyyppi on alunperin peräisin Ruotsin länsirannikolta, läheltä Ruotsin ja Norja rajaa, ja saanut nimensä siellä olevalta Koster-saarelta. Venetyyppi on tietysti syntynyt sikäläisiin tarpeisiin, kalastukseen pohjanmerellä jossa aallokko saattaa olla isoa, joskin loivaa.

Tuolla saarella oli kalastusaluksia joiden muodoista ja linjoista nykyiset kosterit ovat ottaneet mallia. Kosteri tyyppisiä pursia ovat esim. Laurin Kosteri, Havsfidra ja Storfidra. Lisäksi Scylla veneet ovat hyvin lähellä kosterityyppiä, ja omaksuneet niistä muotoja. Myös Colin Archer otti omaan venetyyppiinsä mallia kosterista, tärkein ero lienee, että Colin Archerissa on kantavampi perä kuin kosterissa.

Kosteri on runkomuodoltaan suippoperäinen ja toisekseen siihen kuuluu tietynmallinen kannen muoto.
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa;
http://www.l32.jbrems.dk/

Kommentit (0)

Vastauksesi