Paratiisikäsitys verotuksellisessa merkityksessä; mistä sana on peräisin?

Paratiisikäsitys verotuksellisessa merkityksessä; mistä sana on peräisin?

Julkinen mielipide veroparatiiseista lienee kovin yksimielinen; veroparatiisiin hakeutuneet yksilöt ja yhteisöt saavat osakseen paheksuntaa ja kritiikkiä. Mutta mistä johtuu ristiriita paratiisi-sanan konventionaalisen käytön ja veroihin liittyvän kielenkäytön välillä? Milloin veroparatiisi on vakiintunut suomalaiseen kielenkäyttöön sen nykymerkityksessä? Ja mikä on veroparatiisin käsitteellinen vastakohta?

Vastaus

Kielitoimiston sanakirja määrittelee paratiisin mm. näin: ihanteellinen olopaikka, onnenmaa, onnela ja veroparatiisin näin: kuv. maista joissa verotus on lievää ja joihin esim. kansainväliset yritykset sen tähden pyrkivät siirtämään varojaan, verokeidas.

Kapitalismin sanakirjan mukaan veroparatiisin (englanniksi tax heaven) ensimmäinen esiaste perustettiin jo 1800-luvun lopulla New Jerseyn osavaltioon Yhdysvaltoihin. Veroparatiiseihin oleellisesti liittyvää pankkisalaisuutta alettiin kehittää Sveitsissä 1930-luvulla.

Jos veroparatiisiin kuuluu oleellisesti mahdollisimman pieni verotus, vastakohta olis tietysti maa, jonka verotus on mahdollisimman korkea. Sitä voisi kutsua vaikkapa verohelvetiksi? Kielitoimiston sanakirjan mukaan helvetti tarkoittaa mm. sietämätöntä piinaa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi