Paraneeko hullu hullujen seurassa?

Paraneeko hullu hullujen seurassa?

Mikä ajatus siinä piilee, muu kuin tilasyyt, että (akuutissa) psykiatrisessa hoidossa voi joutua monen hengen huonees een, toisten "hullujen" joukkoon? Uskotaanko, että sillä on parantava vaikutus? Missä on yksikön suoja ja ihmisoikeudet Suomessa psykiatrisessa sairaalassa? Eikö niihin kuulu se, että saisi olla sairaalassa siten, ettei kukaan, toiset potilaatkaan saa siitä tietää, kuka siellä on?

2 vastausta

Tuskinpa kukaan uskoo, että monen hengen huone olisi terapeuttisesti hyvä ratkaisu, vaan paremminkin, että se on epätyydyttävää massakäsittelyä. Psykiatriseen sairaanhoitoon panostetaan yhteiskunnan varoja vain rajoitetusti, koska tuottavammat panostukset ohittavat sen tärkeysjärjestyksessä. Niinpä siellä joudutaan usein tyytymään alan kehityksen aikana luotuihin, jo vanhentuneisiin, ratkaisuihin. Tiettävästi on sairaaloiden eliittiosastoja, yksityisiä hoitolaitoksia yms, joissa toivomasi yksilön suoja voi toteutua. Tavallinen ensikertalainen, joka järkytyksekseen joutuu potilaaksi psykiatriseen sairaalaan, saa kuitenkin kokea joutuvansa ´hullujen joukkoon´ ja ettei parempaa ole hänelle nyt tarjolla. Silti työntekijät tekevät mielestään uhrautuvaa työtä, eivätkä halua tehdä sitä haukut palkkanaan. Sinnikäs mielenterveyskuntoutuja voi selviytyä ja kuntoutua täysin normaaliksi, mutta psykiatriset potilaat voivat myös kroonistua ja siten kuormittaa entisestään psykiatrisen sairaanhoidon jo muutenkin epätyydyttävää tilannetta.

Kommentit (0)
16.02.201411:29
4590
8

Uskoopas.  Esim. jos potilaan ongelma liittyy eristäytymiseen ihmiskontakteista, on muutaman hengen huone hänelle terapeuttisesti hyvä ratkaisu.

Kommentit (0)

Vastauksesi