Pamin lehdessä oli asiaa siivousalasta.

Pamin lehdessä oli asiaa siivousalasta.

Pamin lehdessä oli asiaa siivousalasta. Siinä oli asiaa filipiiniläis naisesta joka oli ahkera siivooja. Hän sanoi että hän tekee työ ajalla vain töitä eikä pidä taukoja. Hän oli myös erittäin nopea ja hyvä työssään. Miksi sääntöjen mukaan pitää pitää taukoja? Saa kai työntekijä tehdä vapaasta tahdosta töitä koko ajan? Mitä pahaa siinä on?

Toiseksi siinä monet ymmärtääkseni suomalaiset valittelivat että on liian kiire ja ei ehdi tehdä kaikkea mitä pitäisi. Yksi samassa paikassa työskentelevä sanoi että 2,5 tunnin jälkeen hän on uuvuksissa vaikka ei ole tehnyt yhtään mitään. Tämä flilipiiniläistyttö tekee neljä tuntia töitä eikä ole ollenkaan väsynyt. Miten huonossa kunnossa suomalaiset ovat jos 2, 5 tunnissa on uuvuksissa vaikka ei edes mitään ole tehnyt. Minä voin tehdä 12 tuntia töitä ilman taukoja eikä minua pahemmin väsytä.
Kaikista erikoisinta oli kun luottamusmies sanoi siivoojille että heidän ei kannata tehdä mitään ylimääräistä vaan se mitä on täysin pakko. Täysin käsittämätöntä tekstiä. Idea kuulemma oli että tule liian siistiä. Mutta kyllä esim. minun töissä tehdään työtä senkin jälkeen kun "pakollinen" on tehty. Jos koko ajan rupeaa katsomaan vain täysin pakolliset asiat ja elikä ne mitä pomo sanoo niin kyllä sitä saisi potkut. Mitä järkeä luottamusmiehen on tuollaista sanoa? Varmasti siellä kirjastossakin tehdään enemmän töitä kun on aivan pakko. Vai onko siellä ideana se että kaikki mitä voidaan jättää tekemättä ilman että jää kiinni niin jätetään?

Vastaus
10.10.200916:16
23339
44

Heti aluksi on varoitettava, että me iGS-vastaajat emme ole laintulkinnan ammattilaisia, joten vastaus on laadittu vain maallikkotiedon perusteella. Jos haluat saada asiasta varmempaa tietoa, kannattaa kääntyä juristin tai ammattiliiton puoleen.

Osoitteesta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738 löytyvä työturvallisuuslaki sanoo tauoista seuraavaa: ”Jos työ on yhtäjaksoista paikallaoloa vaativaa tai yhtäjaksoisesti kuormittavaa, työn lomaan on järjestettävä mahdollisuus tarvittaessa sellaisiin taukoihin, jotka sallivat lyhytaikaisen poistumisen työpisteestä.” Muotoilusta käy ilmi, että kyseessä näyttäisi olevan työntekijän kannalta mahdollisuus eikä velvollisuus. Myös Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksessa puhutaan tauoista oikeuksina eikä velvollisuuksina. Sen sijaan työnantajalla on velvollisuus huolehtia, että tauot voidaan pitää. Mitä sitten työntekijä tauon aikana tekee, se lienee pitkälti hänen oma asiansa.

Palvelualojen ammattiliitto PAM:n sivuilla osoitteessa http://www.pam.fi/tyoelama/tyosuojelu/tauot/ annetaan yleisiä ohjeita palvelualan tauoista. PAM korostaa ohjeissaan, että tauot ovat jaksamisen vuoksi tarpeen ja auttavat pysymään tarkkana työssä. Epäilemättä tämä puoli on erityisen tärkeää sellaisilla aloilla, joilla pieni herpaantuminen voi aiheuttaa todella tuhoisia seurauksia, kuten esimerkiksi ajettaessa rekkaa, ja moottoriajoneuvoilla tehdyssä työssä onkin vielä erityiset lepoaikamääräyksensä. PAM:n ohjeissa huomautetaan myös, että työn tekeminen taukojen aikana on käytännössä palkatonta työtä työnantajan hyväksi.

Työntekijöiden jaksamisessa on sitten toki paljon eroja, eikä varmaan taukoja voida määrittää näiden erojen mukaan. Toiset ovat fyysisesti paremmassa kunnossa kuin toiset ja jaksavat siksi varmasti ihan hyvin lyhyemmällä lepoajalla kuin toiset. Ongelmalliseksi se voi muodostua, jos yhden kova tahti pakottaa muutkin rehkimään sellaista vauhtia, mihin heillä ei ole edellytyksiä. Ehkäpä luottamusmiehen ajattelun taustalla on jotakin tällaista. Aivan oma lukunsa ovat sellaiset maat, joissa ei ole kunnollista työlainsäädäntöä, minkä vuoksi työntekijät raatavat todella pitkiä päiviä minimaalisilla tauoilla. Ehkäpä he pystyvät siihen, mutta ei sellainen työskentely kovin inhimilliseltä tunnu. Tämä siis vain kärjistyksenä eikä väitteenä, että Suomessa työskenneltäisiin noin.

Toisaalta varmaan harvoilla työpaikoilla täysin samoissakaan tehtävissä tehokkuus jakautuu työntekijöiden kesken tasan vaan jotkut tekevät enemmän kuin toiset, eikä siinä varmaan suurempaa ongelmaa ole, jos töitä todella tehdään parhaan mukaan eikä luisteta tarkoituksella hommista. Tehtävien laiminlyöntiin taas voi työnantaja puuttua, ja toistuvana se voi antaa perusteen työntekijän irtisanomiselle.

Hiukan kysymyksen vierestä vastattuna voisi todeta myös, että yksityisillä siivousfirmoilla voi olla hyvinkin tarkka ohjeistus siitä, mitä siivouksen aikana tehdään. Jos tehdään enemmän, saattaa etukäteen asetettu aikataulu pettää, ja toisaalta ylimääräisestä työstä firma ei saa tilaajalta mitään maksua. Harvoin kai kaupassakaan annetaan määrätyllä summalla mitään ylimääräistä.

Kommentit (0)

Vastauksesi