Palo-ovi pidettävä lukittuna?

Palo-ovi pidettävä lukittuna?

Eräässä Jyväskylän koululaitoksen käytävän palo-ovessa luki "hätäuloskäynti, pidä ovi lukittuna". Eikö oven pitämisen lukittuna ole palotilanteessa vaarallinen? Kuitenkin viimeksi oven nähtyäni oli opaste lasiovesta hävinnyt.

3 vastausta

Palo-oven on tarkoitus olla aina lukittuna, sillä se estää palomuurin osana tulen leviämisen rakennuksen muihin osiin. Palo-ovien palonkestävyys on samaa luokkaa kuin itse palomuurin. Aukinaiset palo-ovet ovat olleet monen tuhoisaksi yltyneen tulipalon taustalla.

Tietoa palo-ovista:
https://www.if-insurance.com/web/industrial/ifnews/pages/lessonsfromlosses_3_2010_fi.aspx

Kommentit (0)
30.06.201513:02
77896
69

Hätäuloskäynti voi olla lukittu (ja yleensä onkin, muutenhan siitä kävelis rosvot sisään), mutta siinä pitää olla lasilla/muovilla suojattu avausmekanismi, jonka voi lasin/muovin rikottuaan avata. 

Palo-ovi ei välttämättä ole sama kuin hätäuloskäynti. Palo-oven tehtävä on edellisen vastauksen mukaisesti estää palon leviäminen (mutta sallia kulku muulloin), hätäuloskäynnin tehtävä on palon sattuessa mahdollistaa kulku sitä kautta, jos normaalit reitin eivät ole käytettävissä.

Kommentit (0)
30.06.201513:14
21011
48

ei sillä LUKOSSA olemisella ole mitään tekemistä tulen leviämisen kanssa, vaan palo-oven on oltava SULJETTUNA. ja juuri kysyjän hoksaamasta syystä ovi EI SAA olla sillä tavalla lukossa, etteikö hätätilanteessa poistuva siitä pääsisi omin neuvoin ulos, eli ei missään tapauksessa ketjulla, riippulukolla tms. yleensä sellaiset ovet, jotka toimivat vain poistumisteinä (eivät siis ole arkikäytössä) ovatkin lukossa - ymmärrettävästi, muutenhan vaikka marketista olisi juoksukaljalle selkeä reitti. tällaisissa ovissa on lukituksessa otettu hätätilanne huomioon ja ovessa on joko ns. paniikkisalpa tai lukon vääntönupin päällä rikottava kupu sekä teksti "oven avaaminen aiheuttaa hälytyksen". jos ovi on tavallinen käyntiovi JA palo-ovi, siinä tulisi olla teksti "palo-ovi pidettävä aina suljettuna". usein näkee juuri kauppakiinteistöissä, terveyskeskuksissa yms. näitä palo-ovia kiilattuna auki, mikä on aika vakava rikkomus, kun seuraus saattaa olla vastauksessa mainittu. palotilanteessa hätäpoistumistie on se normaali reitti; se on lyhyin tie turvalliselle alueelle, merkitty siis vihreällä valolla ja kylteillä, joissa juokseva tikku-ukko.

Kommentit (0)

Vastauksesi