Paljonko on Suomessa yli 50 vuotiaita synnyttäjiä. Tiedän vain yhden...

Paljonko on Suomessa yli 50 vuotiaita synnyttäjiä. Tiedän vain yhden...

Paljonko on Suomessa yli 50 vuotiaita synnyttäjiä. Tiedän vain yhden tapauksen. Missä maassa tämän ikäiset naiset saavat hedelmöityshoitoja?

Vastaus

Nainen voi periaatteessa tulla raskaaksi vaihdevuosiin asti, mikä Suomessa tarkoittaa keskimäärin 51:tä ikävuotta. Luonnollisia raskauksia esiintyy enää harvoin 46–51-vuotiailla. Stakesin tilastotiedotteista ei selviä yli 50-vuotiaiden synnyttäjien määriä. Synnyttäjät on luokiteltu ikäryhmittäin ja Stakesin tilastoissa yli 50-vuotiaat kuuluvat ikäryhmään 45+. Vuonna 2006 yli 45-vuotiaita synnyttäjiä oli Suomessa 84.

Suomessa vanhimmat hedelmöityshoitoja saaneet ovat olleet 46-47 -vuotiaita. Hedelmöityshoitojen yläikärajat vaihtelevat eri maissa. Espanjassa raja on 37 vuotta ja Israelissa 45 vuotta, mutta esimerkiksi Italiassa ikärajaa hedelmöityshoidoille ei ole lainkaan. Myöskään Suomen laissa ei edelleenkään määritellä ikärajaa hoidoille, mutta epävirallinen ikäraja on yksityisillä klinikoilla ollut 45 vuotta. Oletettavasti suurin osa eri maiden lääkäreistä varmaankin pyrkinee noudattamaan vähintäänkin 51 vuoden ikärajaa, jolloin nainen yleensä viimeistään saavuttaa menopaussin. Ns. hoitoturismi on lisääntynyt länsimaissa viime vuosina. Monissa itä-Euroopan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan maissa hedelmällisyyshoidot ovat edullisia ja lainsäädäntö ja säännöstö löyhää. Maailman vanhin synnyttäjä on espanjalainen 67-vuotias nainen, joka sai hedelmöityshoitoja Etelä-Amerikassa.

Lähteet:
Ilta-Sanomat 9.1.2007
http://www.hs.fi/keskustelu/%22Hedelm%F6ityshoitojen+ik%E4rajaksi+51+vuo...
http://www.stakes.fi/FI/tilastot/aiheittain/Lisaantyminen/synnyttajat/in...
http://www.stakes.fi/tilastot/tilastotiedotteet/2007/Tt21_07.pdf
Helsingin Sanomat 24.9.2006
http://worldnews.about.com/b/2007/01/01/giving-birth-at-67.htm
http://worldnews.about.com/od/womensrights/a/fertility.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi