paljonko sokeria saa sulamaan/imeytettyä litraan kuumaa/kiehuvaa vettä?

paljonko sokeria saa sulamaan/imeytettyä litraan kuumaa/kiehuvaa vettä?

Vastaus

Sakkaroosin (C12H22O11) eli ruokosokerin liukoisuus litraan vettä 100 celsiusasteessa on noin 5 kilogrammaa. Eri lähteissä on sokerin liukoisuudesta vaihtelevaa tietoa. Löytämämme maininnat vaihtelevat 4 760:n ja 5 000 gramman välillä. Liukoisuus paranee huomattavasti lämpötilan noustessa. Vesijohdosta tai luonnosta otettu vesi on jo sinällään liuos, ja sen sisältämät mineraalit - veden happamuus ja kovuus - vaikuttavat sokerinkin liukoisuuteen. Liuotinaineen suurempi tilavuus parantaa liukoisuutta molekyylien suuremman liike-energian ansiosta. Lisäksi on muistettava, että sokereita on monenlaisia: sakkaroosin, fruktoosin, glukoosin ja laktoosin ynnä muiden sokeriyhdisteiden vesiliukoisuudessa on merkittäviä eroja.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sakkaroosi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Liuos
http://en.wikipedia.org/wiki/Solubility_equilibrium
http://www.dansukker.com/omsocker/sotningslexikon/skrivut.asp?id=623
http://www.crystalgrowing.com/recipes/sugar/sugar.htm
http://www.shorstmeyer.com/msj/geo130/water/water.html
http://www.scienceclarified.com/Ro-Sp/Solution.html .

Ks. myös Kivinen, Antti & Mäkitie, Osmo. Kemia. Otava, 1988, 5. p.

Kommentit (0)

Vastauksesi