Paljonko on ollut 1910-luvulla kotiapulaisen tms. palkka Ruotsissa?

Paljonko on ollut 1910-luvulla kotiapulaisen tms. palkka Ruotsissa?

Hei ja kiitos kysy.fi-palvelusta!! Paljonko on ollut noin suurinpiirtein 1910-luvulla Ruotsissa seuraneidin tai kotiapulaisen/sisäkön tms. kuukausipalkka sen ajan rahassa? Paljonko voisi (suuntaa antavasti) maksaa torilta ostettu pöytäliina (käsityö) samoihin aikoihin?

Vastaus

Heipä hei!

Naisten työntekoa ja työelämään osallistumista vuosisadan alun Ruotsissa koskevia artikkeleja kyllä löytyy, mutta harvassa ovat tarkemmat tiedot eri ammattien palkkauksesta. Ensimmäisen lähdelinkin mukaan piikana työskennelleen rahallinen vuosipalkka olisi ollut 100-150 kruunun tienoilla sen ajan rahanarvolla.

Tilastoja ruokatavaroiden ja asumisen kustannuksista eri aikoina on kohtalaisen helposti saatavilla. Erikoisemmat hyödykkeet eivät useinkaan sisälly näihin taulukoihin. Ruotsin tilastokeskuksen sivuilta voi etsimällä kyllä saada monenlaista tietoa. Tästä dokumentista ilmenee joidenkin kulutustavaroiden hintoja (1913-1930) http://www.scb.se/H/SOS%201911-/Priser%20och%20konsumtion/Detaljpriser%2... . Eräiden kankaiden ja vaatteiden hintoja voi tutkia sivulla 50. Saisikohan niiden avulla pääteltyä suunnilleen pöytäliinan hinnan? Varmaan siloinkin hinta on osin riippunut myös ostopaikasta ja liinan laadusta.

Kommentit (0)

Vastauksesi