Paljonko lattialämmitys vie sähköä?

Paljonko lattialämmitys vie sähköä?

Voiko arvoista 30 mA ja 16 A päätellä jotain?

Vastaus

Arvoista 30 mA tai 16 A ei voi päätellä lattialämmityksen sähkönkulutusta. Luku 30 mA viittaisi sähkötaulussa näkyvään vikavirtasuojalukemaan, joka laukeaa, kun sähkö virtaa väärään kohteeseen, esimerkiksi ihmiseen.

Luku 16 A taas tarkoittaa sulakekokoa ja kertoo kuinka paljon virtaa lattialämmityspiiri voi maksimissaan ottaa virtaa ennen kuin sulake laukeaa.

Lattialämmityksen sähkönkulutukseen vaikuttavat monet seikat, esimerkiksi lämmitetyn lattiapinta-alan suuruus ja vuodenaikojen vaihtelut; talvella kulutus on suurempaa.

Arvioitu esimerkkitapaus keskivertokulutuksesta noin 6 neliömetrin kylpyhuoneesta kuukauden ajalta, kun lasketaan lämmityksen olevan päällä kuukauden jokaisena päivänä noin 12 tuntia:

Kuuden neliömetrin kylpyhuone kuluttaa noin 400 wattia jatkuvasti 12 tunnin ajan. Tämä laskettuna kilowattitunneiksi on 4,8 kWh, joka kerrottuna 30 päivällä on 144 kWh.

Yhden kilowattitunnin hinnan voi tarkistaa omasta sähkölaskusta. Keskiverrosti yhden kWh:n hinnaksi tulee noin 15 senttiä. Kuukauden ajalta saatu lattialämmityksen kulutus 144 kWh olisi siis noin parinkymmenen euron lisä sähkölaskussa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi