paljonko kestää uunin lämpöä voipaperi ja paljonko leivinpaperit ...

paljonko kestää uunin lämpöä voipaperi ja paljonko leivinpaperit ...

paljonko kestää uunin lämpöä voipaperi ja paljonko leivinpaperi

t oppikokki

Vastaus

Hei!

Yleisimmin leivinpaperin lämmönkesto on 225-250 astetta Celsiusta (esim. Serlan ja Brunon valmistamat leivinpaperit, tieto löytyy heidän nettisivuiltaan) mutta Ylen Kuningaskuluttajan leivinpapereiden lämmönkestotesti muistuttaa, että "kotitalouksien uunien mittareiden virhemarginaali saattaa olla jopa 70 astetta ja uunin seinien lämpötila on huomattavasti korkeampi kuin mittarista asetettu paistolämpötila". Tästä syystä ei saa käyttää liian isoja leivinpaperiarkkeja, jotka saattaisivat osua uunin seinämiin.

Testissä leivinpapereiden leimahduspiste oli n. 300-310 astetta. Leivinpapereiden pakkauksessa pitäisi aina olla maininta tuotteen lämmönkestosta ja sitä tulee noudattaa. Samaa leivinpaperiarkkia ei myöskään tule käyttää montaa kertaa uudestaan, koska paistaessa ruuista irtoaa rasvaa joka jää paperin päälle ja kun rasvaa on kertynyt tarpeeksi, saattaa se leimahtaa liekkihin.

Liekkien leimahtamisen varalle Kuningaskuluttajan sivuilla on seuraavanlainen yleisohje: "älä avaa uunin luukkua, palo hiipuu hapen loppuessa omia aikojaan, luukun avaaminen taas saattaa antaa liekeille lisävoimaa."

Voipaperi sen sijaan on tarkoitettu ainoastaan kääre- ja aluspaperina käytettäväksi, se ei sovellu uuniin lainkaan. Uuniin ei voipaperia saa siis laittaa, näin kerrottiin Serlalta.

Lähteet:
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/556
http://www.serla.com/portal/suomi/tuotteet/ruoanlaittotuotteet/

Kommentit (1)
Ihan hyvä olla varovainen, mutta ajattelin vaan mainita, ettei se nyt niin vaarallista ol... Ihan hyvä olla varovainen, mutta ajattelin vaan mainita, ettei se nyt niin vaarallista ole, jos leivinpaperi pääseekin syttymään. Vois olla ihan hyvä vaikka ihan tarkoituksella kokeilla leivinpaperin leimauttamista uunissa, niin tilanne ei yllätä, jos vahinko sattuu. Näin kokemuksesta voin sanoa, kun grillivastuksella makkaroita kärvensin ja paperin reunat olivat vähän huolimattomasti ja osuivat vastuksiin. No siitähän se "leimahti" välittömästi. Palaa suurin piirtein samalla intensiteetillä, kuin tavallinen paperi vaakatasossa. Eli rauhallinen liekki, joka sammuu helposti, eikä leivinpaperi tai uuni keskenään kyllä leimahda mihinkään. Ja toivottavasti, et mitään kovin tulenarkaa uunissa muutenkaan kärvennä. Esim. sytytysneste ei yleensä ole uunin käytössä tarpeen edes grillivastusta käyttäessä. Tietysti rasvat tai öljyt voivat kuumetessaan tarpeaksi leimahtaakin, jolloin se uunin luukku varmasti kannattaa viimeistään sulkea. Ei kuitenkaan syytä panikointiin. Ei kannata esim. hädissään napata peltiä uunista kintaalla ja viskata palavaa paperia ikkunaverhoihin.
9.6.2014 09:47 Timo Lehto 0

Vastauksesi