Paljon puhutaan että suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia talvella kun...

Paljon puhutaan että suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia talvella kun...

Paljon puhutaan että suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia talvella kun aurinko on karkuteillä. Paljonkohan mahtaa olla esim Välimeren alueella ihmisten veren D-vitamiinitaso???

Eikös homma ole selvä, että korvataan pillereillä se määrä D-vitamiinia mikä meillä puuttuu verrattuna esim aurinkomaalaisten pitoisuuksiin, niin ei mennä pelätyille yliannostuksille?? Montako mikrogrammaa/päivä pitäisi syödä tämän tason mukaan täällä??

Vastaus

Asiantuntijat keskustelevat kiivaasti D-vitamiinin sopivasta annostuksesta ja uusia tutkimuksiakin julkaistaan jatkuvasti. Tämänhetkisten virallisten suositusten mukaan aikuisten pitäisi saada vähintään 7,5 ja enintään 50 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Asiantuntijoiden mukaan D-vitamiinin imeytymisessä on yksilöllisiä eroja. Vitamiinitasoon elimistössä vaikuttavat vitamiinitablettien ohella ruokavalion koostumus ja oleskelu auringossa. Jos syö runsaasti kalaa ja vitaminoituja maitovalmisteita, ei välttämättä tarvitse vitamiinivalmisteita. Osa asiantuntijoista suosittelee mittauttamaan vitamiinitasonsa, jotta sopiva yksilöllinen annostus voidaan selvittää. Liiallisella D-vitamiinin saannilla voi olla myös haittavaikutuksia.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan virallisia saantisuosituksia oltaisiin nostamassa lähitulevaisuudessa. Osteoporoosiliitto suosittelee jo nyt, että D-vitamiinin annos olisi 20–50 µg vuorokaudessa. Liiton kannan mukaan suomalaisten laboratorioiden usein ilmoittama D-vitamiinin tavoitepitoisuus seerumissa (40–80 nmol/l) on kansainvälisen mittapuun mukaan liian alhainen ja osoitus riittämättömästä D-vitamiinin saannista. Vastaava maapallon aurinkoisten alueiden asukkaiden viitearvo on tyypillisesti 60–160 nmol/l.

Lisää aiheesta:
http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/ajankohtaisohjelmien-aiheita/a-talk-lisaa...
http://www.iltalehti.fi/terveys/2010091312319997_tr.shtml
http://www.osteoporoosiliitto.fi/sivu.php?artikkeli_id=943
http://www.apu.fi/artikkeli/hyva-paha-aurinko

Kommentit (0)

Vastauksesi