Palautuvatko ne varatut kirjat, joita ei noudeta ja joista ei ole muita varauksia....

Palautuvatko ne varatut kirjat, joita ei noudeta ja joista ei ole muita varauksia....

... ”kotikirjastoonsa” vai jäävätkö ne kellumaan siihen kirjastoon, johon varaus on tehty?

Vastaus

Pääkaupunkiseudun kirjastotietokannassa Helmetissä aineisto nykyisin kelluu lukuunottamatta Kauniaista kaupunginkirjaston kokoelmaa.  Se tarkoittaa,  kirjoilla ei ole enää omaa kotikirjastoa, johon aineisto aina lainauksen jälkeen palautetaan. Käytännössä Helmetin sisällä on kaksi erillistä kelluvaa kokoelmaa. Espoon ja Vantaan kirjastojen aineistot kelluvat keskenään. Jos Espoon tai Vantaan kirja palautuu johonkin Helsingin kirjastoon tai varattua kirjaa ei noudeta, se lähetetään näihin näihin kaupunkeihin takaisin. Espoon tai Vantaan kirjastoihin palautuvat Espoon ja Vantaan kirjat jäävät palautuskirjastonsa hyllyyn. Samoin noutamattomat varaushyllyn kirjat, joista ei ole varauksia.

Helsingin kirjastojen kokoema kelluu Helsingin sisällä. Kellumista säätelee tekoälysovellus, jolla on tieto siitä, kuinka paljon kirjoja mihinkin kirjastoon mahtuu ja mitä niissä tarvitaan. Siksi osa palautuneesta tai varaushyllystä nostetusta aineistosta jää palautuskirjastoonsa, osa lähtee muihin kirjastoihin tai sijoitetaan väliaikaiseen varastoon, jota kutsutaan aineistohotelliksi. Esimerkiksi kotiseutukokoelmat ja muut erikoiskokoelmat, Rikhardinkadun kirjaston taidekirjakokoelma, kirjavaraston kokoelma ja lehdet eivät ole kellutuksen piirissä. 

Suurin osa varaushyllyjen noutamattomasta aineistosta menee kellutuksesta huolimatta seuraavalle varaajalle. Käytännössä useimmiten kirja silloin lähtee toiseen kirjastoon. SIksi olisi toivottavaa, että asiakkaat peruisivat jatkossakin tarpeettomat varaukset. Jos varattu kirja on jo odottamassa kirjastossa eikä varausta pääse hakemaan, kannattaa aina soittaa kirjastoon ja kertoa asiasta. Voimme sitten laittaa kirjan varausjonossa seuraavalle. Kellutus kyllä helpottaa kirjastojen logistista prosessia sekä uudistaa ja monipuolistaa yksittäisen kirjaston kokoelmaa, mutta varatun aineiston kiertoa se ei nopeuta.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi