Päätoimisen opiskelijan perustulo eli kansalaispalkka? Kelan kokeilussa

Päätoimisen opiskelijan perustulo eli kansalaispalkka? Kelan kokeilussa

Saisivatko päätoimiset opiskelijat Kelan perustulon, jo kokeiluvaiheessa, opintotuen sijaan (loppuisiko se) tai valinnaisensa sen sijaan? tai tilanteessa, jos opintotukikuukaudet muuten olisi jo käytetty?

Vastaus

Perustulon idea puhtaimmillaan on kaikille kansalaisille säännöllisesti ja ehdoitta maksettava raha toimeentuloa varten. Tulojen kasvaessa perustulosta saatu hyöty peritään takaisin verotuksen kautta.

Perustulokokeilun toteutus on kirjattu hallitusohjelmaan. Toteutusta koordinoi hallituksessa hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmä, jonka puheenjohtajana on sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä. Kokeilussa toteutetaan ensin esiselvitys, jossa mietitään miten perustulokokeilu kannattaa toteuttaa. Selvityksen on oltava valmis 30.3.2016. Sen jälkeen seuraavassa vaiheessa mm. säädetään mahdollinen kokeilulaki. Toisen vaiheen olisi määrä valmistua viimeistään 15.11.2016. Varsinainen perustulokokeilu käynnistettäisiin sitten vuoden 2017 alusta.

Toistaiseksi siis perustulokokeilun toteutuksen tarkemmat käytännöt ja periaatteet ovat auki. Miten kokeilussa toimitaan opiskelijoiden ja opintotuen suhteen jää nähtäväksi. Helsingin Sanomien uutisoinnin mukaan kokeeseen on ehdotettu otettavaksi satunnaisvalinnalla vähintään 8 000 18–62-vuotiasta suomalaista, jotka ansaitsevat alle mediaanitulon.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi