Pääseekö kastemato asfaltin läpi?

Pääseekö kastemato asfaltin läpi?

2 vastausta

Mikään lähde ei puutu tähän mahdollisuuteen, mutta ehjä tien tai kadun asfalttikerros on kyllä sen verran kova, ettei kastemato kaiken järjen mukaan pääse sen läpi kaivautumaan. Mullassa ja savimaassa se kyllä etenee tehden käytäviään. Liero käyttää kaivautumisessa ruumiinsa etuosan kärsämäistä lisäkettä ja ikään kuin syö tiensä maan läpi. Sen iho erittää kitkaa vähentävää limaa. Kovan sateen aikana käytävät alkavat täyttyä vedellä ja madot voivat joutua nousemaan maan pinnalle ja asfaltillekin matelemaan.

Kommentit (0)
04.12.201723:31
3142
18

Moi! Kastematohan on eläin mutta vertailun vuoksi kasvi: ainakin voikukka puskee asfaltin alta niin kuin monet olette huomanneet. Että voimaa on!

Kommentit (1)
Voikukkaa ja kastematoa on paha vertailla. Voikukka todellakin puskee voimalla, mutta kast... Voikukkaa ja kastematoa on paha vertailla. Voikukka todellakin puskee voimalla, mutta kastemato kulkee maassa nielemällä edessä olevaa maata. Asvaltti on myrkyllisiä, joten jos kastemato edes pystyisi sitä nielemään, se kuolisi. Voikukka ei yritä käyttää asvalttia ravintona, se vain puskee rakoja suuremmiksi. Kastemadot päätyvät asvaltin päälle sadesäällä koska asvaltti on usein ympäristöä korkeammalla ja siksi hukkumisvaara asvaltin päällä on kastemadolle pienempi kuin muualla. Tosin kiinteä asvaltti joka ei päästä vettä läpi vio myöskin muodostaa lätäköitä joihin mato voi hukkua. Mutta madot eivät siis tule kiinteän asvaltin läpi sinne näkyville vaan ne luikertelevat sinne tulvaa pakoon.
5.12.2017 09:22 Telttu Ella 6456

Vastauksesi