Ovatko sudenkorennot vähentyneet tänä vuonna 2014?

Ovatko sudenkorennot vähentyneet tänä vuonna 2014?

Sudenkorennot ovat varmaan vähentyneet tänä kesänä. Mökillä on joka kesä 14v tulleet tasan 16.30 lentelemään (aika on tarkempi kuin "neiti aika" ja joka päivä) pihamaallemme ja aina n. 20-25 kpl. Nyt on ollut vain 2kpl (surua on ollut havaittavissa perheessä heidän takiaan, tosi juttu).

Vastaus

Kysyimme asiaa sudenkorentoasiantuntija Sami Karjalaiselta.

"Tarkkaa tai valtakunnallisesti kattavaa seurantatietoa sudenkorentojen runsaudesta ei ole saatavilla. Tänä kesänä on saatu sekä ilmoituksia, että sudenkorentoja on normaalia vähemmän että normaalia enemmän. Helteisenä kesänä sudenkorennot lentävät aktiivisesti, mikä saattaa johtaa niiden vähenemiseen normaalia aiemmin syksyllä. Osa lajeista jatkaa lentoaan kuitenkin pitkälle syksyyn.

Kysyjä on havainnoinut sudenkorentojen saapuvan pihamaalle aina samaan kellonaikaan. Muut tarkemmat tiedot puuttuvat, joten havaintoa on vaikea kommentoida. Mahdollisesti kyse on ukonkorennoista, jotka saapuvat saalistamaan pieniä hyönteisiä pihan ylle. Sudenkorennot eivät noudata minuuttiaikatauluja, mutta ne viihtyvät aurinkoisissa paikoissa. Ehkä aurinko alkaa paistamaan pihalle voimakkaasti juuri tällöin, tai sudenkorennot siirtyvät pihalle toisesta varjoisaksi käyneestä paikasta. Harmittavaa on, että sudenkorentoja oli kysyjän pihalla tänä kesänä normaalia vähemmän. Todennäköisesti niitä on runsaasti taas ensi vuonna."

Linkkejä:
http://korento.net/index.html
http://www.caloptera.com/koti.html
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1331637?lang=fin

 

Kommentit (0)

Vastauksesi