Ovatko paksunsuolenhuuhtelut terveellisiä?Ovatko ne välttämättömiä, jos...

Ovatko paksunsuolenhuuhtelut terveellisiä?Ovatko ne välttämättömiä, jos...

Ovatko paksunsuolenhuuhtelut terveellisiä?
Ovatko ne välttämättömiä, jos laihduttaa / paastoaa?

Vastaus

Jos olet aikeissa paastota ja/tai huuhdella suoltasi, keskustele ehdottomasti ensin lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.

Tässä asiassa iGS ei uskalla antaa tuomiota suuntaan eikä toiseen. Yli 10 vuoden ajalta selaamani artikkelit nimittäin antavat vastauksia puolesta ja vastaan sekä siltä ja väliltä. Keskustelun voisi tiivistää näin:

Suolihuuhtelujen hyödyistä ja haitoista ei ole – tai on vain hyvin hyvin vähän – kontrolloituja tutkimustuloksia. Esimerkiksi kuonan tai elohopean vähenemisestä ei ole selkeää näyttöä. Veressä olevien haitallisten fenolin sekä kresolin määrät ovat nähtävästi hoidon ansiosta pienentyneet. Edes paaston terveellisyyttä tai haitallisuutta ei ole pitävästi todistettu.

Suolen huuhteleminen vedellä on ikivanha hoitomuoto. Joissakin maissa se on yhä edelleen tavallinen tapa poistaa paksusuolesta kiinteiksi muodostuneita mollukoita. Huuhtelu auttaa, jos kärsii poikkeuksellisen vaikeasta ummetuksesta. Paksusuolen tyhjentämisen sanotaan myös hoitavan ainakin väsymystä, unettomuutta, turvotusta, ilmavaivoja, iho-oireita, päänsärkyä ja nivelkipuja.

Huljuttelun kannattajat ovat sitä mieltä, että paksusuoleen kertyy sulamatonta ruokaa – ja sitä liimautuu kerroksiksi suolen seinämiin. Vitamiinit ja hivenaineet eivät pääse silloin imeytymään verenkiertoon. Suolessa oleva vanha ulostemassa haittaa aineenvaihduntaa. Vedellä on tarkoitus liottaa piintyneitä klimppejä pois. Samalla pitäisi huuhtoutua ulos myös mädättäjäbakteereita, joita suolistovaivoista kärsivällä saattaa olla aivan liikaa verrattuna hyvää tekeviin bakteereihin. Tehokkaasti toimivan paksusuolen sanotaan olevan tärkeää laihduttajallekin, sillä dieetti voi mennä mönkään, jos putkiston seinämät ovat kertyneen karstan peitossa.

Paaston aikana suolentyhjennystä suositellaan, sillä se kaiketi auttaa välttämään epämiellyttäviä oireita, kuten ummetusta ja päänsärkyä. Koska putkistossa ei ole kiinteää, kuitupitoista täytettä, suoli voi lamaantua paastotessa. Mutta oikeastaan suolestaan voi paastossa huolehtia niinkin, että nautiskelee jonkin verran veteen liotettuja kuituja. Silloin putki toimii ilman huuhteluakin.

Monet lääketieteen asiantuntijat taas ovat tulleet siihen tulokseen, että suolihuuhtelun hyödyt ovat vähäiset eikä sitä tarvita mihinkään. Jotkut tyrmäävät hoidon järjettömäksi. Suoli on tarkoitettu toimimaan, ei lepäämään. Ainakaan vedellä huljuttelu ei puhdista elimistöä yleisesti. Karstan kertymistä pidetään ylipäätään epätodennäköisenä, koska paksusuolen sisäpuolta peittää limakalvo, jonka solut uusiutuvat jatkuvasti. Kuona-aineet poistuvat elimistöstä muutenkin, esim. hikoillessa. Suolihuuhtelu vie mukanaan myös elimistölle hyödyllisiä bakteereita. Ja ravintoaineet itse asiassa imeytyvät jo ohutsuolessa, eivät enää paksusuolessa. Varsinkin erilaisten puhdistustuotteiden (jauheiden, kapseleiden ja juomien) käyttöön liittyy sivuvaikutuksia: kouristuksia, turvotusta, pahoinvointia, munuaisten pettämistä, jopa kuolemaa. Tietyistä sairauksista kärsiville suolihuuhtelu on vaarallinen.

Röörit ja aineenvaihdunnan voi pitää kunnossa aivan hyvin syömällä säännöllisesti ja hyvin, siis mussuttamalla kuitupitoisia vihanneksia ja hedelmiä (erityisesti luumuja) sekä täysjyväviljaa. Liikuntakin auttaa.

Lähteet:
”Paaston fysiologista hyötyä on vaikea näyttää toteen” (Helsingin Sanomat, 7.4.1998)
”Kevät panee paastoamaan” (Helsingin Sanomat, 6.4.2001)
”Suolihuuhtelu lupaa liat pois” (Helsingin Sanomat, 30.7.2007)
http://www.tohtori.fi/?page=4069997&search=suolihuuhtelu
http://www.tohtori.fi/?page=0302789&id=4477156
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkijat+Suolihuuhtelusta+ei+hy%C3%B...
http://yle.fi/terveys/aitounelma/colonic1.html
http://yle.fi/terveys/aitounelma/colonic3.html
http://www.vogel.fi/advice/faq/faq.php#paasto5
http://www.fit.fi/ravintotieto/paasto-hyva-renki-vai-huono-isanta/1679
http://www.tiede.fi/artikkeli/805/ihmedieettien_plussat_ja_miinukset#805

Kommentit (0)

Vastauksesi