Ovatko naiset missään urheilulajissa parempia kuin miehet?

Ovatko naiset missään urheilulajissa parempia kuin miehet?

3 vastausta

Naiset ovat keskimäärin miehiä ketterämpiä ja notkeampia, ja he ovat myös keskimäärin miehiä kevyempiä lihaksiltaan ja luustoltaan. Nämä ominaisuudet ovat erittäin hyödyllisiä mm. eri voimistelulajeissa ja seinäkiipeilyssä. Yhdellä nettisivulla oli maininta, että naiset olisivat parempia myös pitkän matkan uinnissa.

On monia lajeja kuten vaikka ammunta tai darts, joissa sukupuolella ei pitäisi periaatteessa olla mitään merkitystä tuloksiin. Toisaalta esimerkiksi ammunnan kohdalla löytyi kuitenkin monia mainintoja naisten paremmuudesta.

Lajeissa, joissa taiteellisella panoksella on merkitystä tulokseen, kuten vaikka jäätanssissa, ja jossa miehet ja naiset eivät kilpaile keskenään, on paremmuuden arvioiminen vaikeaa.

On myös hyvä muistaa, että Suomesta löytyy huippumiesjuoksijoita, jotka eivät pysyisi amerikkalaisten sisar-kollegojensa tahdissa. Joissain maissa naiset eivät taas saa harrastaa urheilua lainkaan joilloin miehet ovat automaattisesti parempia tuloksien valossa.

Kommentit (0)
11.09.201315:35
5492
102

Kategorisestihan miehet tai naiset eivät ole missään lajissa parempia (jolloin jokainen mies olisi parempi, kuin kukaan nainen tai päinvastoin). Jommankumman sukupuolen keskimääräisen paremmuudenkin todistaminen aukottomasti on vaikeaa niin kauan, kun lajilla ei ole riittävästi harrastajia.

Miehillä on keskimäärin enemmän fyysistä voimaa, joka on useimmissa lajeissa ratkaisevassa asemassa. Naiset taas ovat keskimäärin miehiä pienempiä, kevyempiä ja heillä on korkeampi rasvaprosentti. Keveys on monissa lajeissa etu, mutta ei ilman fyysistä voimaa. Korkea rasvaprosentti saattaa auttaa pitkien matkojen uinnissa, mutta ei ilman fyysistä voimaa. Useimmissa moottoriurheilulajeissa keveys on etu, mutta niistäkin monissa tarvitaan yleensä huomattavan paljon fyysistä voimaa.

Mahdollisesti sellaista lajia ei siis ole, jossa sitä harrastavat naiset olisivat keskimäärin parempia, kuin sitä harrastavat miehet, jos molemmat sukupuolet harrastaisivat lajia yhtä paljon (vaikka lajin parhaat olisivatkin naisia).

 

Kommentit (0)
10.09.201319:52
7093
80

Ensimmäisenä nousee mieleen Margaret Murdock, joka voitti hopeaa Montrealin O-kisojen pienoiskiväärin 3x40 laukauksen kisassa, tällöin naisilla ei vielä ollut omia lajeja. 

Lisäksi muistetaan tai tiedetään nimet: Michele Mouton, joka on voittanut rallin mm-osakilpailun, Vanina Ickx, joka on kilpaillut mm. Le Mansin 24-tunnin ajossa ja Lella Lombardi, joka on saavuttanut mm-pisteen Formula 1-osakilpailussa. Lisäksi naiset ovat kilpailleet menestyksellisesti ratsastuksen joukkuekisassa yhdessä miesten kanssa, jousiammunnassa ja raviurheilussa. Kuka sitten katsoo minkäkin lajin olevan urheilua on toinen kysymys. 

Kommentit (0)

Vastauksesi