Ovatko ketkään pitäneet itseään pahiksina?

Ovatko ketkään pitäneet itseään pahiksina?

Onko historian saatossa missään vihollisuuksissa mikään osapuoli pitänyt itse itseään pahan edustajina vai ovatko pahoja aina olleet ne toiset?

 

Vastaus

Vaikka historian aikana jotkut yksittäiset ihmiset ovat voineet pitää itseään pahoina, suuremmille ryhmille se näyttää olevan harvinaista. En löytänyt yhtään tällaista tapausta, vaikka mahdollisesti sellaisiakin ryhmiä on joskus voinut olla. Näyttää siltä, että vaikka elokuvien ja joskus todellisen elämänkin pahiksia voidaan ihailla, omaa eturyhmää ei koskaan määritellä pahaksi.

Rauhan- ja konfliktintutkimusta käsittelevä nettisivusto Beyond Intractability toteaakin, että johtuipa konflikti tai vihollisuus mistä tahansa syystä, useimmiten toinen osapuoli leimataan pahaksi. (Ja silloin kun ei puhuta suoranaisesti pahasta, on toinen aina se väärässäolija). Se mikä on yhdelle osapuolelle hyvää, on toiselle pahaa. Esimerkiksi se mikä on yhdelle (omasta mielestään) oikeutettu rangaistus oman ryhmänsä nöyryyttämisestä, on toiselle paha terrori-isku.

Leimaamalla toinen ryhmä pahaksi määritellään oma ryhmä hyväksi ja oikeutetaan oma toiminta, joka puolestaan voisi näyttää pahuudelta, ellei olisi ensin ”leimauduttu” hyvän puolella olevaksi.

Beyond Intractibilityn pahuutta ja konflikteja käsittelevä artikkeli  “Mediating Evil, War, and Terrorism: The Politics of Conflict” kuvaa myös pahuuden kehittymisprosessia:  pahuus alkaa sillä, että pidättäydytään myötätunnosta toista kohtaan, kunnes toiseen ei pystytä enää samaistumaan. Empatia korvataan antipatialla, myötätunto vihamielisyydellä ja luottamus epäluulolla ja pelolla. Sitten antipatiaa, vihamielisyyttä, epäluuloa ja pelkoa toista ryhmää kohtaan aletaan pitää hyveenä. Suuressa mittakaavassa natsien propaganda oli juuri tätä. Lievemmässä muodossa sitä tapahtuu kuitenkin aina, kun ryhmien välille syntyy eturistiriitaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi