Ovatko kämmekkäkasvit maailman suurin kasviheimo?

Ovatko kämmekkäkasvit maailman suurin kasviheimo?

Vastaus

Ehdottoman varmaa vastausta asiaan tuskin edes voidaan antaa, koska kasvitiedekin kehittyy kaiken aikaa. Uusia lajeja löydetään, vanhoja lajeja jaetaan uusiksi jne. Kämmekkäkasvien heimo (Orchidaceae) kilpailee kuitenkin maailman lajimäärältään suurimman kasviheimon tittelistä.

Kasvien maailma : Otavan iso kasvitietosanakirja (Helsinki, 1980) toteaa: "Kämmekkäkasvit on kasvikunnan suurimpia ellei kaikkein suurin heimo."

Eri verkkolähteissä kämmekkäkasvit mainitaan vaihtelevasti joko suurimmaksi tai toiseksi suurimmaksi heimoksi, ja heimon lajimääräkin vaihtelee eri tietolähteissä:

"Kämmekkäkasvien eli orkideojen heimo (Orchidaceae) on lajimäärältään maailman suurin kasviheimo, noin 18.000 lajia. Sen edustajia tavataan lähes kaikkialla maailmassa Antarktista ja muutamia pikkusaaria lukuun ottamatta." ( http://www.botania.fi/?cat=tropiikki&id=147042&t=Tropiikin%20osasto )

" Orkideat ovat mahdollisesti suurin kasviheimo maailmassa: niihin kuuluu noin 1 200 sukua ja 24 000 luonnonlajia." ( http://hienostelua.blogspot.fi/2012/01/orkideat-kaunistavat-keskitalvea.html )

Englanninkielisen Wikipedian mukaan suurimmat kasviheimot olisivat (tässä järjestyksessä) asterikasvit, kämmekkäkasvit, hernekasvit, matarakasvit ja heinäkasvit ( https://en.wikipedia.org/wiki/Poaceae ). Suomenkielinen Wikipedia taas sanoo: "Asterikasvit eli mykerökukkaiskasvit (Asteraceae eli Compositae) on lajimäärältään maailman suurin siemenkasviheimo, jossa on 1620 sukua ja 23600 lajia (toiseksi suurin on kämmekkäkasvit, 22075 lajia)  ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Asterikasvit )

Myös esimerkiksi tämä sivusto www.answers.com/Q/What_is_the_worlds_second_largest_plant_family?#slide=2 arvioi asterikasvit suurimmaksi (n. 24 000 lajia) ja kämmekkäkasvit toiseksi suurimmaksi (n. 20 000) lajia.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi