Ovatko kaikki muinaiset pyramidit pohjaltaan neliöitä?

Ovatko kaikki muinaiset pyramidit pohjaltaan neliöitä?

Vai onko vaikka kolmioita tai kuusikulmioita?

Vastaus

Egyptin muinaisten pyramidien pohja on neliön tai suorakaiteen muotoinen. Pyramidien kolmiomaiset sivut ovat sileitä tai porrastettuja. Egyptiläisten hautakammioiden standardimuoto oli mastaba eli nelikulmainen tiilillä tai kivillä päällystetty kumpu, joka oli rakennettu hautakammion päälle. Itse hauta sijaitsi syvällä maan sisällä ja oli yhdistetty käytävällä kiviosaan. Mastabaa pidetään pyramidien esiasteena.  

Vanhin pyramidi on farao Djoserin hautamonumentti. Farao Djoser hallitsi Egyptiä 2615 eaa – 2596 eaa. Pyramidin alaosa on 121 metriä pitkä ja 109 metriä leveä. Sen korkeus on 62 metriä. Farao Djoserin hautamuistomerkki on porraspyramidi, jossa on kuusi erikokoista suorakulmiota päällekkäin. Pyramidi on valmistunut noin 2650 eaa.

Egyptin pyramideista suurin on Kheopsin (Khufun pyramidi) hautamuistomerkki. Se valmistui noin 2550 eaa. Sivun pituus on noin 230 metriä. Korkeus on ollut alkujaan 146,5 metriä, nykyään se on 138,75 metriä.

Kolmi- tai kuusikulmaisista pyramideista ei löytynyt tietoa. Väli- ja Keski- Amerikassa on mayojen ja asteekkien rakentamia temppeleitä, jotka ovat rakenteeltaan pyramidimaisia. Myös nämä ovat nelikulmaisia.

Indonesiassa Jaavan saarella on Borobudurin kerrospyramidi, jossa viisi alinta kerrosta ovat neliömäisiä ja kolme ylintä kerrosta ovat pyöreitä, jotka pienevät kohti huippua. Pyramidin korkeus on 31,5 metriä ja pohjan ala 123  x 123 metriä. Pyramidin seiniä koristaa noin 2600 kivireliefiä, jotka kuvaavat buddhalaista oppia. Pyramidi on todennäköisesti ollut pyhiinvaelluspaikka ja buddhalaisuuden arkisto. Pyramidi on valmistunut noin vuonna 800.

Kommentit (0)

Vastauksesi