Ovatko juutalaiset Talmudin mukaan erityisasemassa ei-juutalaisiin nähden?

Ovatko juutalaiset Talmudin mukaan erityisasemassa ei-juutalaisiin nähden?

Löysin netistä seuraavat väittämät Talmudista. Pitävätkö ne paikkansa vai vihapuhetta? Juutalaisuus sen rasistisimmassa ja fanaattisimmassa merkityksessään ei oikeastaan ole mikään uskonto, vaan mielipuolinen ”juutalaisen kansan” ylistysohjelma. Talmudin ja muiden rabbiinisen kirjallisuuden anti on niin irvokasta, että sitä on vaikeaa julkistaa. 

Vastaus

Kysyjä oli liittänyt kysymykseensä Internetistä löytämiään tekstejä, joiden väitetään olevan peräisin Talmudista, joka on juutalaisen uskon keskeisiä teoksia. Se on Raamattua täydentävän lain yhteenveto ja selitysteos, jonka uusimmat versiot on koottu noin vuonna 600 jKr. Koska en tunne Talmudin enkä muuta vanhaa hepreankielistä kirjallisuutta, käännyin asiakkaan kysymyksen kanssa asiantuntijan puoleen. Filosofian tohtori Riikka Tuori työskentelee Helsingin yliopistossa Lähi-idän tutkimuksen lehtorina. Hänen väitöskirjansa käsitteli varhaismodernia hepreankielistä kirjallisuutta ja hän tuntee aiheen varsin hyvin. Riikka Tuori sanoi, että kirjailijan mainitsevat tekstit ovat verkossa ja kadulla tarroina levitetttyjä antisemitistisiä tekstejä tekstejä, joiden väitetään olevan peräisin rabbiinisesta kirjallisuudesta, kuten 600-luvun Babyloniassa (Irak) kootusta talmudista. Osa teksteistä on täysin keksittyjä tai kontekstistaan irrotettuja eikä niiden levittämisellä ole muuta merkitystä kuin kiihottaa vihaa kansanryhmää kohtaan. Osin teksteillä saattaa olla jonkinlainen esikuva todellisuudessa, sillä Talmudin aikaan - 1500 vuotta sitten . varhaiset juutalaiset oppineet pohtivat omaa identiteettiään ja loivat kirjallisuudessan rajoja meidän ja "muiden" välillä. Myöhäisantiikin aikana ja keskiajalla juutalaiset eivät missään eläneet enemmistöasemassa vaan miettivät, kuinka säilyttää oma identiteetti vähemmistöasemassa. Jos luemme vaikka samaan aikaan eläneiden kristillisten kirkkoisien tekstiä, voimme todeta, että juutalaisista ei siellä suinkaan siellä puhuta kauniiseen sävyyn. Tekstit ovat tuoreita juutalaisvastaisia tekstejä, joiden levitetään verkossa kiihottamassa vihaa juutalaisia vastaan. Ne ovat siis esimerkki meidän aikamme antisemitismistä. Tekstit ovat myös osoitus siitä, että kaikki Internetissä levitettävä informaatio ei ole luotettavaa. 

Talmudista kiinnostuneet, voivat nyt tutustua aiheeseen myös suomeksi. Gaudeamus julkaisu viime vuonna kirjan, joka sisältää otteita Talmudista. Kirjaan kannattaa tutustua:Pyhiä juutalaisia kirjoituksia : valikoituja Talmudista. Toimittaneet ja kääntäneet Tapani Harviainen ja Riikka Tuori. Gaudeamus, 2018

Yleisradion Ateenasta löytyy vielä myös viime vuonna ilmestynyt sarja Pyhiä juutalaisia kirjoituksia. Ohjelmissa luetaan ensin ääneen otteita Vanhasta testamentista tai Talmudista, ääneenluvun jälkeen asiantuntijat keskustelevat tekstistä. 

Vertailun vuoksi kannattaa tutustua myös varhaisten kristittyjen käsityksiin juutalaisuudesta. Kirjat antavat jonkinlaista kuvaa siitä, millaisessa todellisuudessa juutalaiset elivät Talmudin muovautumisen aikana. Asiaa on käsitelty ainakin seuraavissa kirjoissa:

Kuparinen, Eero : Aleksandriasta Auschwitziin : antisemitismin pitkä varjo. Atena, 1999
Myllykoski, Matti + Lundgren Svante: Murhatun Kristuksen varjo : antisemitismi kristinuskon historiassa. Yliopistopaino, 2005

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi