Ovatko Bobrikovin murhaamiseen tarkoitetut pommit Pohjoissatamassa?

Ovatko Bobrikovin murhaamiseen tarkoitetut pommit Pohjoissatamassa?

Kenraalikuvernööri Bobrikovia vastaan oli tarkoitus tehdä pommiattentaatti alkuvuodesta 1904, mutta poliisin saatua vihiä asiasta upottivat salaliittolaiset pommit avantoon Pohjoissatamassa. Vieläkö pommit ovat meressä ja ovatko ne vaaraksi veneilijöille?

Vastaus

Ennen kuin Eugen Schauman pistooleineen onnistui ampumaan kuolettavat laukaukset, olivat salaliittolaiset suunnitelleet Bobrikovin murhaa pommilla. Tämän piti tapahtua Tähtitorninmäellä reitillä jota Bobrikov tapasi kävellä. Attentaatin valmistelijat odottivat kahtena päivänä tietyn jyrkänteen harjalla odottamassa merkkiä avustajalta. Kenraalikuvernööri ei kuitenkaan ilmaantunut alapuolella kulkevalle polulle kumpanakaan päivänä ja suunnitelmasta luovuttiin peläten toiminnan herättävän jo huomiota. Seuraavaksi vuokrattiin läheltä kenraalikuvernöörintaloa Fabianinkadulta huone jonka ikkunasta pommi piti heittää tai tarvittaessa ampua. Tässä vaiheessa joitakin salaliittolaisia pidätettiin ja pommista piti päästä eroon. Räjähteet vietiin Pohjoissataman jäälle avantoon yöllä. Murhahanke jatkui kun salaliittolaiset kuulustelujen jälkeen vapautettiin. Seuraava ajatus oli ampua Bobrikov Kaivopuistossa Puistokadulla. Tähän olisi tarvittu kuusi miestä koska Bobrikovin mukana kulki aina poliiseja. Kolmena parina hyökkäävistä salaliittolaisista pakoon selvinneitä olisi odottanut moottorivene lähtövalmiina rannassa. Aie raukesi koska Schauman oli jo ehtinyt kertoa omista suunnitelmistaan.

Käytettävistä olevista lähteistä ei selvinnyt onko pommi vielä meressä, mutta sitä voisi pitää todennäköisenä. Seuraavat vuodet aina Suomen itsenäistymiseen 1917 asti salaliittolaiset olivat varmaankin varsin hiljaa talviyön tapahtumista. Lähdeteteosten mukaan pommin oli valmistanut konesuunnittelija Albert Collan omien kokeilujensa perusteella. Se mahtui laukkuun ja oli tarkoitus heittää Bobrikovia kohti, joten kovin iso räjähde kyseessä tuskin oli. Tosin joissakin yhteyksissä lähteissä käytetään monikkoa: "Jo samana yönä vietiin Collanin valmisteet Pohjoissataman jäälle ja heitettiin avantoon." Olisivatko itse valmistetut panokset säilyneet vuosikymmeniä vaarallisina pohjamudassa?

Asiaa voisi ehkä tiedustella myös Helsingin kaupunginmuseolta Kysymuseolta.fi-palvelun kautta  http://www.kysymuseolta.fi/helsinginkaupunginmuseo/

Kommentit (0)

Vastauksesi