Otavan tähtikuvion nimi

Otavan tähtikuvion nimi

Otavan tähtikuviosta kertovassa wikipedia-artikkelissa mainitaan, että tähtikuvio olisi nimetty kalaverkon mukaan. Millainen on on tämä otava-kalaverkko, jota tähtikuvio ilmeisesti muistuttaa?

4 vastausta

Otava on Ison Karhun seitsemän näkyvimmän tähden muodostama tähtikuvio. Otavan nimestä on eri lähteissä mainittu hieman eri tavoin.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursan mukaan "Otava tarkoittaa jonkinlaista verkkoankkuria." Hannu Karttusen teoksessa Tähdet ja maailmankaikkeus kerrotaan, että Otavan suomenkielinen nimi tarkoittaa "joen yli asetettavaa verkkoa". Englanninkielinen nimi Big Dipper tarkoittaa isoa kauhaa. Lisäksi joissakin kielissä nimi viittaa vaunuihin. Karttunen toteaa, että nimiin vaikuttaa kulttuuritausta ja "eri kulttuureissa ja kielissä nimet voivat olla hyvin erilaisia ja tähtiä voidaan ryhmitellä eri tavoin."

Kaisa Häkkisen Nykysuomen etymologisen sanakirjan mukaan Otava sanalla on vastineita esim. karjalan- ja vatjankielissä. Suomen vanhassa kirjakielessä ja murteissa otava tarkoitti myös lohiverkkoa ja tietynlaista kärrynpyörää. Sanan alku ota tarkoitti mm. patoverkkoa, aitausta, pihaa tai kaupunkia. Otavan on selitetty saaneen nimensä juuri mutkalle taipuneesta patoverkosta. Suomen kirjakielessä Otava on tarkoittanut tähtikuviota jo Agricolasta alkaen.

Selasin kokoelmissamme olevia kalastuskirjoja, mutta en varmuudella löytänyt yllä mainittua patoverkkoa tai vastaavaa.

 

 

Kommentit (0)
21.09.201716:34
19289
35

Nykysuomen sanakirja:

"kal.[astusterminä] sulkuverkko, jolla pyydettiin virran mukana laskeutuvaa lohta virittämällä se puohteelle koskeen virtapaikan yli orsiköyden varaan"

(puohde = verkon poimu, laskos, mutka)

 

Toivo Vuorela: Kansanperinteen sanakirja (WSOY 1981):

"virtapaikkaan joen poikki orsiköyden varaan, myötävirtaan laskeutuvaa kalaa varten laskettu lohiverkko" 

 

Toivo Vuorela: Suomalainen kansankulttuuri (WSOY 1998):

"Suomalaisten kalastustapojen historiassa otava nimittäin tunnetaan suorava havaspyydyksenä,  joka viritettiin aidaksi joen yli. Kun pyydys oli kolmisen kertaa veden syvyyttä korkeampi ja alapaulastaan raskaiden kiveksien painossa, se pullistui virran paineesta pussille. Kokeminen toimitettiin alapaulasta nostamalla,  ja syyslohi jäi kalastajan saaliiksi."

 

Kommentit (0)
26.09.201717:16
33
33

Verkkopuikkari muistuttaa otavaa ja on helpompi käsittää kuin vedenalainen pyydys. Olisikohan kansanperinteen kerääjä ymmärtänyt väärin mitä hänelle osoitetaan otavasta kysyessään.

Kommentit (0)
21.09.201716:09
66743
9

Virran poikki laitetuissa kalastuslaitteissa on monesti ohjainosa (johde) ja se on se Otava-tähtikuvion vasen lähes vaakasuora osa, siis ylhäältä katsottuna. Ohjainosa ohjaa kalat pussiin (loukko, perukka), josta ne nostetaan/lipotaan ylös tai perukassa voi olla merta, jolla kalat nostetaan ylös. Tämä pussi on Otavan neljän oikeanpuoleisen tähden muodostama U. Ennen kuin verkkoja osattiin tehdä, koko laite tehtiin risuista ja oksista. Nykyisinkin ohjainosa voi olla puusta tehty.

Kommentit (0)

Vastauksesi