Ostin muutamia keriä iloisen väristä 100% villaa joista haluaisin sukat.100%...

Ostin muutamia keriä iloisen väristä 100% villaa joista haluaisin sukat.100%...

Ostin muutamia keriä iloisen väristä 100% villaa joista haluaisin sukat.

100% villaiset sukat ovat kyllä ilmeisesti lämpimät mutta ilman keinomateriaaleja joukossa, hajoavat puhki ilmeisesti helposti.

Kysynkin voiko tavallista villalankaa huovuttaa jotenkin siten että kutoisi ensin normaalikokoisen villasukan jota sitten saippualla ja vedella huovuttelisi tiiviimmäksi samalla kun sukka olisi jalassa?

Vai onko tavallinen 100% villalanka jotenkin sopimatonta tuontyyliseen toimenpiteeseen?

TIedän siis että on tapoja tehdä "huovutettu villasukka" kutomalla jättisukka joka sitten pesukoneessa pestään ja siellä se kutistuu monta kokoa pienemmäksi huopikkaaksi. Tällaista en ajatellut vaan haluaisin ihan perinteisen villasukan mutta vain hiukan huovutetun jotta pysyisi ehjänä paremmin. Liekö mahdollista?

Vastaus

Kirjassa Huovutetu laukut kerrotaan huovutettujen laukkujen tekemisestä neulotusta tai virkatusta työstä, mutta periaatteet sopinevat myös sukkien tekemiseen.
Kirjan mukaan parasta lankaa huovutukseen on 100% villasta valmistettu lanka. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei langan vyötteessä ole merkintää "konepesunkestävä" tai "superwash", sillä silloin ei lanka huovu, vaikka se olisikin täysvillaa.
Kirjassa on ohjeita sopivien puikkojen koosta, neulomistiheydestä ja neulontamenetelmistä. Huovutettu neulos kutistuu aina, joten sukka on syytä tehdä haluttua lopputulosta suuremmaksi.
Huovutettaessa käytetään ainakin 40 asteista vettä, sillä lämmin vesi saa villan kuidut turpoamaan, samalla kun hankaava liike liittää kuituja yhteen.
Valitettavasti en löydä tietoja siitä miten jalassa olevan sukan huovuttaminen onnistuu, mutta kannattaa varmasti yrittää.
Olisiko jollakin palstamme lukijalla lisää vinkkejä?

Lähde:
Johns, Susie: Huovutetut laukut. Kustannus Mäkelä, 2010

Kommentit (0)

Vastauksesi