Ostin kirpputorilta ompelukonepöydän.

Ostin kirpputorilta ompelukonepöydän.

Ostin kirpputorilta ompelukonepöydän. Konepöydän jalkojen sivuissa lukee Suomen polkupyörätehdas & konekauppa turku. Pöytä on tummahkoa puuta, johon on kaiverrettu kehykset. Kone ei ole poljettava, vaan käsin veivattava. Itse kone on kuvioitu kultaisella ja siihen on kirjoitettu KE. Merilä Turku. Koneessa on myös pieni merkki jossa on suuri hämähäkki ja siinä lukee Gritzner Durlach. Koneessa on myös sarjanumero 1279515. Jalkojen välissä olevassa kohdassa, jossa yleensä lukee SINGER lukeekin SUOMI. Mikähän mahtaa olla löytöni tausta ja valmistusvuosi?

Vastaus

Oheisen linkin kautta pääset tutustumaan Museoviraston vanhoja ompelukoneita käsittelevään tietoiskuun. Sen mukaan ompelukoneiden tuonti Suomeen aloitettiin 1800-luvun puolivälissä ja vuosisadan lopussa ne yleistyivät maaseudullakin.
http://www.nba.fi/fi/kansatieteelliset_ompelukone

Suomessa ompelukoneita markkinoivat useat jälleenmyyjät omilla tuotemerkeillään. Vaikkapa saksalaiseen koneistoon ja pöytään teetettiin suomalaisissa valimoissa jalat, joihin valettiin myyntinimi esim. ”Suomi” tai kauppiaan nimi. Tietoiskussa esitellään poljettava Suomi-ompelukone vuodelta 1910. Se on juuri mainitsemasi turkulaisen Suomen Polkupyörätehdas ja Konekauppa Oy:n kokoama. Koneiston on valmistanut Dresdenissä Seidel & Naumann. K.E. Merilä oli Suomen Polkupyörätehtaan ja Konekaupan omistaja.
http://www.vanhatvelot.org/keskustelu/viewtopic.php?id=215

Museoviraston artikkelin mukaan ompelukoneiden historian harrastajat ovat keränneet eri ompelukoneiden ajoittamista helpottamaan taulukoita, joista koneen sarjanumeron avulla saadaan selville tarkka valmistusvuosi ja -paikka.

http://www.ismacs.net/home.html

Näiltä harrastelijoiden sivuilta löysin linkin sivulle, joka esittelee Gritznerin mallin nimeltä Graziosa. Se on valmistettu Durlach in Badenissa 1890. Sen sarjanumero on ikävä kyllä eri kuin sinun löytösi. Mutta ehkä sekin ajoittuu jokseenkin noihin aikoihin.

http://www.naehmaschine-antik.de/de-gritzner-graziosa.html

Lisää kuvia Gritznerin ompelukoneista löydät tästä:

http://www.google.com/search?q=Gritzner+Durlach&hl=fi&rls=com.microsoft:...

Englanninkielisen artikkelin Gritznerin tehtaan historiasta löydät tästä.

http://www.sewalot.com/gritzner_sewing_machines.htm

Niin ikään englanninkielisen artikkelin vanhojen ompelukoneiden arvon määrittelystä löydät ohesta:

http://www.ismacs.net/sewing_machine_articles/how_much_is_my_sewing_mach...

Kommentit (0)

Vastauksesi