Ostin kaasulämmmittimen. Voiko sitä käyttää kerrostalossa.

Ostin kaasulämmmittimen. Voiko sitä käyttää kerrostalossa.

Kyseessä on ihan pieni lämmitin.

2 vastausta

Suomessa erilaisten tuotteiden ja palvelujen turvallisuutta ja luotettavuutta valvova viranomainen on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Tukesin toimialoja ovat mm. sähkö ja hissit, kemikaalituotantolaitokset, kaivosasiat, räjähteet, ilotulitteet, painelaitteet, mittauslaitteet, jalometallituotteet, pelastustoimen laitteet, rakennustuotteet, kuluttajaturvallisuus sekä tuotteiden energia- ja ekologinen tehokkuus. Käännyimme kysymyksessä Tukesin puoleen ja saimme seuraavan vastauksen:

Siirrettävät kaasukäyttöiset asuintilojen lämmittimet ovat lisälämmittimiä, joita käytetään kesämökeillä tilapäisesti nopeaan lämmitykseen kylmänä vuodenaikana.

Tukes ei suosittele siirrettävien  nestekaasulämmittimien käyttöä kerrostalohuoneistoissa. Kaasulämmittimien käyttö vaatii ilmavaihdon tehostamista, koska lämmittimen palokaasut johdetaan asuintilaan. Kaasulämmittimien käyttö vaikuttaa sisäilman laatuun heikentävästi. Vrt. sähkölieden käyttö, jossa kohdepoistona liesituuletin, joka estää syntyvien höyryjen leviämisen muualle asuntoon.

Kerrostalohuoneistojen kiinteä lämmitysjärjestelmä on mitoitettu asuntojen riittävään lämmitykseen. Joten tilapäisten lisälämmittimien käyttö ei ole tarpeellista. Asunto-osakeyhtiön kunnossapitovastuulla on huolehtia riittävästä asuintilojen lämmityksestä.

Siirrettävä kaasulämmitin, jossa on nestekaasupullo mukana vaikuttaa myös asuintilojen paloturvallisuutta heikentävästi. Kaasupullon säilyttäminen asuintiloissa ei ole suositeltavaa. Esimerkiksi kesämökeilläkin kaasujääkaapin tai kaasulieden kaasupullo suositellaan siirrettäväksi ulos erilliseen pullokaappiin.

Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on siten mahdollisuus rajoittaa jopa kieltää nestekaasulämmittimien käyttö asukas- ja paloturvallisuuteen viitaten. Asiantuntijana käytetään paikallista pelastuslaitoksen asiantuntemusta. Kiinteistön asumis- ja paloturvallisuus ei saa heikentyä.

Vakituisissa asunnoissa lämmitykseen käytetään kiinteistön kiinteitä tarpeeseen mitoitettuja lämmitysratkaisuja. Kesämökeillä mökin käyttöaikaa voidaan keväällä ja syksyllä jatkaa käyttämällä kylmän mökin oleskelutilojen nopeaan lämmitykseen siirrettävää kaasulämmitintä, kunnes mökin omat tulisijat antavat riittävästi lämpöä. Kaasulämmittimet ovat ns. lisälämmittimiä, jota käytetään tilapäiseen käyttöön valvonnan alla. Siirrettäviä kaasulämmittimiä ei saa käyttää makuutiloissa ollenkaan. Tarkoitus on parantaa kesämökin mukavuutta ja pidentää mökkikautta.

 

Kommentit (0)
30.01.201812:03
7191
40

Moi! Tähän kaasuasian rinnalle kerron, että olin yhteydessä stadin brankkarin riskienhallintayksikön päällikköön kun selvitin ns. koristetakkojen käyttöä. Hän oli samaa mieltä siitä että kun huonessa poltetaan koristetakassa jotain biolitkua, niiin kyllähän he palokaasut jää siihen huoneeseen jollei pilata romanttista tunnelmaa tuuletusputkilla. Samoin polttaminen syö huoneesta happea. Pelastusaitos ei vastusta ja sieltä kuulin myös että takkojen myynti on luvallista (Tukes). Itselle tuli mieleen että kun viinipäisssään fiilistellään ehkä lujaakin, se koristetakka palavine nesteineen kaatuu plyyshimatolle jne.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi