Ostin ebaysta antiikkiposliinisia keittiöpurkkeja (n.

Ostin ebaysta antiikkiposliinisia keittiöpurkkeja (n.

Ostin ebaysta antiikkiposliinisia keittiöpurkkeja (n. vuodelta 1900), ja purkit ovat aika voimakkaasti krakeloituneet ja epäilen, että niiden sisällä on lisäksi hometta. Mukana on myös kaksi kapeaa ja korkeaa kannua, joiden lasitus on vähemmän halkeillut, mutta pohjalla näyttää olevan jotain vihreän harmaata, eli epäilen tässäkin hometta.

Ruoan säilytykseen en näitä purkkeja aio käyttää, mutta miten saisin silti puhdistettua homeen pois? Luin jostain, että krakeloitunutta posliinia ei saa ollenkaan kastella, koska vesi imeytyy posliiniin ja tummentaa sen. Mitenköhän voisin silti saada homeen purkeista pois pilaamatta niitä?

Vastaus

Krakeloituminenhan tarkoittaa sitä, että posliiniesineen lasitepinta on halkeillut. Nesteet voivat imeytyä halkeamista saaden aikaan rumia tummentumia ja hometta, joten vesipesu ei tosiaan ole hyvä idea.

Hometta ja tummentumia voi yrittää poistaa ainakin kahdella tavalla.

Ensimmäisessä menetelmässä etikasta ja suolasta tehtyä tahnaa laitetaan tahrakohtaan. Huomio, tahnaa ei saa hieroa esineen pintaan, sillä suola voi naarmuttaa pinnoitetta! Aineen annetaan vaikuttaa parikymmentä minuuttia ja se pyyhitään pois lämpimällä vedellä kostutetulla pehmeällä kankaalla. Mikäli tahra vaalenee, menetelmää toistetaan kunnes tulos tyydyttää.

Jos tahra ei vaalene etikkahoidolla, järeämpi keino on liottaa esinettä puolisen tuntia vetyperoksidi-liuoksessa ja sen jälkeen pestä miedolla astianpesuaineella ja vedellä. Tämä saattaa kuitenkin vaurioittaa mahdollisia koristemaalauksia tai kultauksia. Ennen vetyperoksidin käsittelyä on tutustuttava aineen käyttöohjeisiin.

Mikäli esinellä on korkea tunne- tai rahallinen arvo, kannattaa puhdistus jättää ammattilaisille.

Lähteet:

http://www.arabianmuseo.fi/web/museumarabia.nsf/pagesbyid/A9497D69848388...
http://194.79.19.143/?page=laatu
http://www.howtocleanstuff.net/how-to-remove-stains-from-under-the-glaze...

Kommentit (0)

Vastauksesi