Ostin äskettäin kirpputorilta pari pinnatuolia, joitao len nähnyt monenmoisessa...

Ostin äskettäin kirpputorilta pari pinnatuolia, joitao len nähnyt monenmoisessa...

Ostin äskettäin kirpputorilta pari pinnatuolia, joitao len nähnyt monenmoisessa paikassa, ja löysinkin netistä samanlaisia Ilmari Tapiovaaran suunnittelemia, Askon myymiä tuoleja. Luin myös, että tätä tuoleja myytiin hyvin suuret määrät, sekä siitä tehtiin monia kopioita, joten mistä ihmeestä tiedän, omistanko nyt aidot Tapiovaaran tuolit vai kopiot?

Erilaisia kuvia selatessani huomasin, että joissain tuoleissa istuinosan reuna on vähän pyöristetty alaspäin, minun tuoleissani ei ole sellaista, eikä mitään leimaakaan löytynyt pohjassa..

Joten haluaisin hyvät tuntomerkit tuolista, ja miten aidon tunnistaa kopioista

Vastaus

Tarkoitatko Tapiovaaran Fanett-tuolia? Fanett oli ensimmäinen Tapiovaaran suunnittelemista pinnatuoleista. Tuolia valmistettiin vuosina 1956 - 1963. Fanett oli kevyt pinnatuoli, jonka istuin oli muotoonpuristettua vaneria ja päälle oli liimattu jalava- tai tiikkiviilu. Muut osat oli useimmiten maalattu mustiksi. Tapiovaara suunnitteli tuolin alun perin ruotsalaiselle Edsbyn tehtaalle vuonna 1949, mutta Asko teki vuonna 1955 sopimuksen Edsbyn kanssa, että Asko valmistaa ja markkinoi tuolia Suomessa. Fanettin jälkeen Tapiovaara suunnitteli persoonallisemman pinnatuolin Mademoisellen (1957).
http://www.tomorrowsantique.com/fi/16/0/926
Miestamo, Riitta, Suomalaisen huonekalun muoto ja sisältö, 1980.
Peltonen, Jarno, Ilmari Tapiovaara, Taiseteollisuusmuseo, 1984.

Ohessa tietoa ja kuvauksia Tapiovaaran muista tuoleista. http://www.ilmaritapiovaara.fi/

Ylläolevista lähteistä ei käynyt ilmi, onko Tapiovaaran tuoleissa esim. jokin merkintä, signeeraus,
Voisit ottaa kuvan tuolista, jollet halua viedä tuolia näytille, ja kysyä esimerkiksi seuraavista liikkeistä tuolin aitoutta.
http://www.aerodesignfurniture.fi/fi/7.htm
http://www.asko.fi/index.php
tai http://www.designmuseum.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi