Osataanko sanoa minkä eläimen liha on terveellisintä?

Osataanko sanoa minkä eläimen liha on terveellisintä?

2 vastausta

Yleisesti ottaen riistanlihaa pidetään terveellisempänä kuin teollisesti tuotettu lihaa. Kotimaisia riistanisäkkäitä ovat hirvieläimet, jänikset, pienpedot ja suurpedot sekä villisika. Lisäksi Suomessa on kattava joukko riistalintuja kuten melkein kaikki sorsalinnut sekä metsäkana- ja peltokanalinnut. Petoeläimet ovat ainakin osittain lihansyöjiä, eikä niiden lihaa yleensä terveydellisistä syistä suositella syötäväksi. Eläinlääkärin pitää tarkastaa villisian ja karhun liha ennen ravinnoksi käyttämistä. https://www.riistaruoka.fi/node/5

Mitä vähemmän tyydyttynyttä rasvaa, sen parempi, sanoo THL:n emeritusprofessori, ravitsemustutkija  Antti Aro. "Märehtijöiden eli lehmien, lampaiden ja hirvien rasvassa on eniten tyydyttynyttä rasvaa, sillä niiden suolisto kovettaa rasvan. Siksi märehtijöiden rasvan koostumukseen ei juuri voi vaikuttaa sillä, mitä niille syötetään. Riistassa, kuten hirvessä, on silti hieman enemmän ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja, mikä johtunee siitä, että hirvi ruokailee metsässä monipuolisesti", sanoo Aro.
http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1412135010777

Fineli - Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki listaa haulla riista hirven, jäniksen, kanin ja poron ravintotekijät ja ainesosat. https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?q=riista 
Kotimaisista riistaeläimistä puuttuvat esimerkiksi peura, metsäkauris ja orava.

Esimerkiksi jälkimmäinen listataan 15 riistaeläimen listauksessa: http://www.builtlean.com/2016/03/25/wild-game-meats/

Edellä mainittu listaus perustuu The Self NutritionData listaukseen: http://nutritiondata.self.com/foods-game000000000000000000000.html

Riistaliha englanniksi on game meat.

Lisää elintarvikkeiden koostumustietokantoja:

USDA Food Composition Databases
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods

Food Composition Databases in Europe
http://www.eurofir.org/food-information/food-composition-databases-2/

Kommentit (1)
Ruokavalio on kokonaisuus, eikä yksittäisellä ruokalajilla ole ratkaisevaa merkitystä.... Ruokavalio on kokonaisuus, eikä yksittäisellä ruokalajilla ole ratkaisevaa merkitystä. Mitä on teollisesti tuotettu liha? Suomalainen liha tuotetaan maatiloilla. Tosin englannin kielessä esim. "pig industy". Amerikassa kuitenkin mittakaava on erilainen. Tuotannossa saatetaan käyttää meillä kiellettyjä aineita, muttei tiettävästi terveydelle vaarallisia jne. Toisaalta Yhdysvaltain elintarvikelainsäädäntö on tiukka esim. jäämien suhteen. Ei vaikuta pelkästään eläinlaji, vaan myös mitä ruhonosia käytetään. Esim. valkohäntäpeurasta/-kauriista poistetaan yleensä kaikki rasva sen maun takia. Käsittääkseni tuo rasva on hyvin kovaa. Nykykäsityksen mukaan juuri kovan rasvan osuus on yksi tärkeimpiä terveellisyystekijöitä. Mikäli rasvan kovuutta pitää kriteerinä, terveellisintä on kala (lisäksi D-vitamiini ja rasvahapot), sen jälkeen linnut, sitten sika ja viimeksi märehtijät. Mutta riippuu siis ruhonosasta. Lihanautakin pyritään kasvattamaan mahdollisimman vähärasvaiseksi. En usko, että voisi yksiselitteisesti nimetä kumpaakaan terveellisemmäksi. Väestötason tutkimukset voisivat selventää asiaa, mutta niihin tahtoo tulla liikaa sekaannuttavia muuttujia. Monen tekisi varmaan mieli uskoa, että riista on terveellisempää. Eläintuotanto on kuitenkin tarkkaan valvottua, enkä usko löytyvän tekijöitä, jotka tekisivät siitä epäterveellisempää. Jos sellainen löytyisi, lainsäädäntö reagoisi asiaan.
4.7.2016 10:41 Eero Tuominen 961
01.07.201616:13
8634
39

"Yleisesti ottaen riistanlihaa pidetään terveellisempänä kuin teollisesti tuotettu lihaa." on varmaankin totta, mutta se perustuu vain elintarvikekiden koostumuksen tutkimiseen, siitä ei ole väestön ruokatottumuksiin perustuvia tutkimuksia joissa olisi todettu niiden terveellisyys verrattunamuihin. Riistaa syödään niin vähän ettei sellaista tutkimusta voida tehdä. Niinpä näitä tutkimuksia on vain teollisesti tuotetusta lihasta, joten riistan paremmuus on pohjimmiltaan uskomus, ei oikeasti todettu tieto. Muistelen viimeksi nähneeni tämän toteamuksen poronlihan terveellisyyttä koskeneessa uutisjutussa, jssa kyllä kovasti tsempattiin poronlihan puolesta, mutta ei siis uskallettu luvata mitään.

Kommentit (1)
Suomessa syödään sikaa eikä porsasta. Se on vain kaupan keksimä hienostelunimi sian l... Suomessa syödään sikaa eikä porsasta. Se on vain kaupan keksimä hienostelunimi sian lihalle. Tosin joissain erikoistilaisuuksissa saatetaan tarjoilla kokonaisena grillattua porsasta eräänlaisena ohjelmanumerona. Samalla lailla sonnin lihaa myydään hienommalla nimellä "härkää". Suomessa on ollut härkiä viimeksi toissa vuosisadalla. Maatalouden vetojuhdat rauhoitettiin työkäyttöön salvamalla ne.
2.7.2016 14:58 Jouko Markkula 4032

Vastauksesi