Osaatteko kertoa mitään Mustapekka-pelin historiasta?

Osaatteko kertoa mitään Mustapekka-pelin historiasta?

Haluaisin tietoa Mustapekka/Pekka-peli/Hullunkuriset perheet/Perhe-pelistä. Satutteko tietämään ihan mitä vain tietoja kyseisestä/kyseisistä pelistä? Esimerkiksi niiden historiasta, kuvittajista yms?

2 vastausta
20.03.201213:44
2658
111

Hullunkuristen perheiden alkuperä on jäljitettävissä englantilaiseen "Happy Families" -peliin 1800-luvulta. Myös Musta Pekka -pelin englantilainen versio on samoilta ajoilta peräisin. Peliä on kuitenkin pelattu eri maissa Euroopan ulkopuolellakin.

Silloin tällöin toisiinsa sekoitetut Hullunkuriset perheet ja Musta Pekka ovat siis kaksi eri peliä ja niitä valmistavat Suomessa eri yritykset.

Musta Pekka -pelistä on ollut Suomessa 1900-luvulla markkinoilla useita eri versioita, mutta "se kaikkien tuntema" lienee lyönyt itsensä läpi viimeistään 1950-luvulla. Pekka-pelin korttien piirtäjästä ei ole täyttä varmuutta, mutta Pelikon tuotepäällikkö arveli piirtäjän olevan Arnold Tilgmann, joka on kunnostautunut paitsi lastenkirjojen ja postikorttien kuvittajana myös oopperalaulajana.

Pelissä pelaajat yrittävät kerätä mahdollisimman paljon perheitä. Se jolle jää Pekka-kortti, häviää ja eniten perheitä kerännyt pelaaja voittaa.

Nimellä "Hullunkuriset perheet" myydään hyvin samantapaisia kortteja, mutta niistä puuttuu Pekka-kortti. Tactic toi Hullunkuriset perheet markkinoille 1990-luvun alussa ja viimeisin, Aki Månssonin kuvittama versio on vuodelta 2004.

Myös Hullunkurisissa perheissä kukin pelaaja yrittää kerätä itselleen mahdollisimman monta perhettä.

Musta Pekka -nimestä on käyty kiistaa poliittisen korrektiuden nimissä viime vuosina. Englannissa pelatun Musta Pekka -pelin nimi on muuten ollut "Old Maid" eli vanhapiika, jonka korrektisti voisi vaihtaa seniorisinkuksi. Suomessa taas parikymmentä vuotta sitten pelin alkuperäisestä nimestä jätettiin musta-sana pois eli sitä nimitetään nykyään Pekka-peliksi. Ratkaisussa on yritetty päästä eroon peliin vanhaan nimeen liittyneistä syrjivistä mielikuvista, vaikka kortin fetsipäinen kuva jäi ennalleen. Mustan Pekan kaltainen hahmo esiintyi Euroopassa jo keskiajalla. Hahmon uskottiin olevan paholainen, joka keräsi suureen säkkiinsä synnintekijöitä ja tottelemattomia lapsia. Suomalaislapsetkin osasivat pelätä häntä, ainakin "Kuka pelkää mustaa miestä" -leikissä, joka oli varsin suosittu 1900-luvun lopulle asti.

Mustapekkaa on käytetty ja käytetään vieläkin joidenkin yritysten ja tuotteiden nimissä. Aku Ankassakin seikkailee Musta-Pekka, joka on lajiltaan kissaeläin. Vuonna 1996 kiisteltiin Helsingin Vuosaaren Mustapekka-lastenpuiston nimestä, joka muutettiin Mustan kiven puistoksi. Samana vuonna Helsingin Käpylän Pekka-K-supermarket kuitenkin täysin päinvastoin vaihdettiin asiakaspalautteen vuoksi Musta-Pekaksi, koska pelkkä Pekka kuulosti "liian kovalta".

Hullunkurista perheistä puolestaan on tehty uusi versio "Ei-niin hullunkuriset perheet". Kyseessä on pelin sateenkaarivariaatio. Tarkoituksena on saada kaikki perheet kaapista ulos. Se jolle kaappikortti jää, häviää. Korteissa seikkailee mm. Maija Mascara, dragtaiteilijan tytär. Pelin tarkoituksena on tutustuttaa pelaajia humoristisella tyylillä sateenkaariperheiden kirjoon.

Kuuntele: 
Kommentit (0)
14.03.201414:19
23832
150

Hullunkuriset perheet on ns. kvartettipeli, niitä on Suomessa julkaistu jo ainakin sata vuotta, aiheina linnut, hevoset, koirat, myöhemmin autot, lentokoneet jne. Joissakin näistä peleistä on mukana mustanapekkana "pahis" -kortti, esim. sienipelissä punainen kärpässieni. 60-luvun pelissä "Aku Ankan Hullunkuriset perheet" ko. roolissa oli Hessu, ei kovin pahis (ja tarjolla olisi siis ollut Musta Pekka!). Musta Pekka korttihahmona tulee (ehkä Ruotsin kautta) saksalaisesta Schwartzer Peteristä.

Kommentit (0)

Vastauksesi