Osaako ihminen lentää?

Osaako ihminen lentää?

Hei!

Osaako ihminen lentää? Kun se käyttää lentolaitetta niin lasketaanko tämä lentolaite ikäänkuin ihmisen osaksi kun hän on se aivoillaan luonut? Samoin vaikkapa auto, ihminen pystyy kulkemaan tosi lujaa, Suomen teillä esim. 100 km tunnissa non-stoppina, mihin mikään eläin (tai en tiedä, jos lintu) ei pysty. Luetaanko auto ihmisen osaksi?

Vastaus

Tällaiseen kysymykseen voi tuskin antaa yhtä ja oikeaa vastausta, sillä ongelma on pitkälti siinä, mitä määritellään ihmisen osaksi. Jokapäiväisessä elämässä ei ole mitään tarkkaa tapaa määrittää, mikä on ihmisen osa ja mikä ei: hiukset tuntuvat kuuluvan ihmiseen, kun ne ovat hänen päässään kiinni, mutta eivät enää silloin, kun ne lojuvat parturin lattialla. Toisaalta rannekello ei ehkä monenkaan mielestä kuulu ihmiseen, vaikka se olisikin hänen kädessään kiinni. Mutta entäpä jokin kuuloimplantti tai haavaan laitetut tikit tai ihmiseltä toiselle siirretty sydän?

Mietitäänpä eri vaihtoehtoja määritellä ihmisen osat:

a) Ihmiseen kuuluvat tietystä DNA:sta muodostuva aines eikä muuta. Tällöin hiukset olisivat ihmisen osa vielä parturin lattiallakin, mutta hammaspaikat tai siirretty sydän eivät.
b) Ihmiseen kuuluvat kaikki, mitä hän voi käyttää hyödykseen. Tällöin ihmisen kädessä oleva vasara on osa häntä ja samoin auto, jolla hän ajaa. Toisaalta tällöin ihminen voi jakaa jotkin osansa muiden ihmisten kanssa, sillä auto voi olla esimerkiksi koko perheen käytössä.
c) Ihmiseen kuuluvat kaikki asiat, jotka ovat kiinni jossain, mikä kuuluu ihmiseen (tämä määritelmä edellyttää, että on joitain asioita, jotka kuuluvat ihmiselle joka tapauksessa, esimerkiksi aivot). Tällöin rannekello ja hiukset ovat osa henkilöä silloin, kun ne ovat hänessä kiinni, mutta eivät heti, kun ne on irrotettu. Katkaistu jalkakaan ei enää ole ihmisen osa.
d) Ihmiseen kuuluvat kaikki asiat, missä hänellä on tuntoa. Tällöin rannekello ei ole ihmisen osa, mutta hiukset eivät eikä myöskään puutunut jalka.
e) Ihmiseen kuuluvat kaikki asiat, joiden hän sanoo kuuluvan itselleen. Jos siis sanon pöydän olevan osa itseäni, se todella kuuluu minuun. Toisaalta heti kun en myönnä pöydän kuuluvan itseeni, se ei enää ole osa minua.
f) Ihmiseen kuuluvat kaikki ne osat, mitä ilman hän ei voi elää. Tällöin ihmisyys on riippuvainen lääketieteen kehityksestä. Joskus ihminen ei kyennyt elämään ilman sydäntään, mutta elinsiirtojen avulla hän pystyy: siispä sydän ei enää olisi osa ihmistä. Jos joskus pystytään pitämään aivot elossa ilman muuta kehoa, silloin vain aivot ovat enää ihmisen osa.
g) Ihmiseen kuuluu vain tietoisuus. Tällöin ihmisen olemassaolo lakkaisi aina, kun hän menettää tajunsa.

Mahdollisuuksia siis on, joskin mikään niistä ei tunnu täysin toimivalta. Ehkäpä lukijoillamme on hyviä ehdotuksia?

Kommentit (0)

Vastauksesi