Opposition jäsen hallituksessa?

Opposition jäsen hallituksessa?

Amerikan presidentin puolue on automaattisesti hallituspuolue, kun presidentti on hallituksen päämies. Mistä johtuu se kun hallituksessa on ministeri joka edustaa oppositiossa olevaa puoluetta? Kun presidentti on demokraatti, hallituksessa on joku ministeri joka on republikaani. Sama on toisin päin, kun presidentti on republikaani, hallituksessa on joku ministeri joka on demokraatti.

Vastaus

Yhdysvalloissa presidentti nimittää hallituksen ja esittelee valitsemansa jäsenet senaatille. Senaatti hyväksyy tai hylkää presidentin nimeämät ehdokkaat yksinkertaisella enemmistöllä. Hallituksen ministerien lisäksi kahdeksalla hallinnon virkamiehellä on ministerin arvo.

Yleensä presidentti etsii virkoihin sopivat ehdokkaat oman puolueensa riveistä. Mikään ei kuitenkaan estä häntä valitsemasta päteviä muihin puolueisiin kuuluvia henkilöitä. Se on melko harvinaista, mutta joskus tähän voi olla omat syynsä, kuten pyrkimys lisätä yhteistyötä toisen puolueen kanssa. Presidentillä on myös oikeus erottaa ministeri ja nimittää uusi. Wikipediaan on koottu luettelo tärkeistä yli puoluerajojen menneistä nimityksistä Yhdysvaltain historian aikana.

Barack Obama on valinnut demokraattihallitukseensa merkittäviin asemiin peräti kolme republikaania. Sitä on pidetty varsin poikkeuksellisena.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi