Opiskeluaikoina kerrottiin, että lentävien esineiden (mm.

Opiskeluaikoina kerrottiin, että lentävien esineiden (mm.

Hei !
Opiskeluaikoina kerrottiin, että lentävien esineiden (mm. lentokoneet) suunnitteluissa käytettävien kaavojen mukaan kimalaisen ei tulisi lentää.
Onkohan tähän tullut muutosta ? -onneksi kimalainen ei itse tiedä fysiikan kaavoista mitään....

Vastaus

Moi!

Erittäin sitkeä myytti kimalaisen fysiikan lakeja uhmaavasta lentokyvystä syntyi 1900-luvun alussa, sen aikaisen aerodynamiikan ymmärryksen mukaisena. Väitteen alkuperäistä esittäjää ei tiedetä. Ensimmäinen tunnettu kirjallisuusviittaus on vuodelta 1934, mutta myytti lienee vanhempi. Eräs anekdootti kertoo päivälliskutsuista, joiden aikana tuntemattomaksi jäänyt aerodynaaminen suunnittelija olisi (myös tuntemattomaksi jääneen) biologin pyynnöstä laskenut yksinkertaisella aerodynaamisella mallilla kimalaisen siipien nosteen, ja todennut ettei sen pitäisi pystyä lentämään.

Kukaan ei tiedä millä kaavoilla asia olisi laskettu tai muitakaan tarinan yksityiskohtia. Varsinaisesta tieteestä ei siis ole koskaan ollutkaan kysymys, vaan lähinnä elämään jääneestä urbaanista legendasta.

Tiede on hurjasti niistä päivistä kehittynyt, ja nykyään kyllä ymmärretään mikä kimalaista pitää ilmassa: rotevan keskiruumiin raaka voima ja kukkanektarin runsas energia. Kimalaisen lento pienine siipineen on hyötysuhteeltaan varsin tehotonta, mutta ilmeisesti nektarin ja siitepölyn hyvä kuljetuskyky on kimalaiselle tärkeämpää kuin energian mahdollisimman tehokas käyttö lentämiseen.

Artikkeli myytin taustoista:
http://www.sciencenews.org/view/generic/id/5400/title/Math_Trek__Flight_...

Tuoreista tutkimuksista esim.
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090507194511.htm

Wikipediassa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bumblebee#Flight

Kommentit (0)

Vastauksesi