Opiskeliko Lee Harvey Oswald Suomessa?

Opiskeliko Lee Harvey Oswald Suomessa?

Lee Harvey Oswald pyrki muistaakseni opiskelemaan 50-luvun lopussa 60-luvun alussa joko Turun tai Helsingin yliopistoon. Mikäli oikein muistan niin olisi ollut kyseessä Turun yo, mutta mikä oli osakunta? Kävikö hän pääsykokeissa vai mikä mätti, olisiko historia muuttunut...? Helsingissä hän on yöpynyt ja se on tunnettu asia. Mutta muistini kirkastamiseksi, pienehkön vetosen (menee muuten kumpaisenkin mahd voitto kulttuurin piiriin) sekä myös ihan yleiseen tietoon saatetuksi. Olisi kiva kun löytäisitte vahvistuksen.

Vastaus

Lee Harvey Oswaldin matkaa Suomen kautta Neuvostoliittoon on muistellut ainakin Helsingin Sanomat pariin otteeseen. Oswald lensi Helsinkiin 10. lokakuuta 1959 Englannista ja majoittui aluksi Hotelli Torniin. Kahden päivän kuluttua hän vaihtoi majapaikkaa ja siirtyi Klaus Kurkeen. Neuvostoliiton konsulaatista järjestyi viisumi ja 15. lokakuuta Oswald matkusti junalla Vainikkalan kautta rajan yli ja anoi samana päivänä Neuvostoliiton kansalaisuutta.

Verkkolähteiden mukaan syyskuussa passia hakiessaan Yhdysvalloissa Oswald oli kertonut aikovansa hakea Sveitsissä sijaitsevaan Albert Schweitzer College -oppilaitokseen ja Turun yliopistoon. Näistä ensin mainittuun hän oli ilmeisesti todella lähettänyt hakemuksen. Saapuessaan Englantiin hän oli myös selittänyt viranomaisille jatkavansa matkaa Sveitsiin. Se jäi tekemättä ja Suomessa ollessaan hän ei tiettävästi käynyt Turussa. Lopultakin kouluttautumisaikeet Euroopassa saattoivat olla enemmänkin verukkeita matkustaa lähemmäs Neuvostoliittoa. Turkuhan sopi kuvioon reitin kulkiessa Suomen kautta. Todennäköisesti hän ei edes lähettänyt hakemusta Turkuun. (Sähköpostitse saimme myöhemmin myös vahvistuksen Turusta. Arkistoista ei hakemusta löytynyt.) 

Kirjallisena lähteenä käytetty Norman Mailerin kirjoittama ja toistaiseksi suomentamaton teos Oswald's Tale: An American Mystery ei tuonut lisävalaistusta näihin vaiheisiin. Suomi ja Helsingin tapahtumat mainitaan siinä vain hyvin lyhyesti.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi