Onkohan tämä tietokonemaailma kehittymässä tavallisen käyttäjän ulottumattomiin?

Onkohan tämä tietokonemaailma kehittymässä tavallisen käyttäjän ulottumattomiin?

Olen itse asennuttanut uuden koneen moneen kertaan käyttökuntoon, ja aina vain kone päivittää pois kaikki minun tarvitsemani tärkeimmät yhteydet. En saa pitää sähköpostiani, käyttää tulostintani, en saa käyttää tietoturvaa josta minulla on sopimus. Windows8 on liian vaikea. Windows7 taas - sitäkö ei tueta kuin runsas vuosi enää? Merkitseeköhän tämä sitä että pitää antautua ja luopua koko tietokoneesta? Pahaa pelkään. Maksan toistuvasti palveluista, joita en saa.

3 vastausta

Hei, ei anneta periksi! Ja mihin me sitä paitsi joudumme tässä tietoyhteiskunnassa, jos luovumme koneesta?

Se taho, joka on asentanut koneen käyttökuntoon, saisi kohtuuden nimessä selittää, miksi päivitys tuhoaa suunnilleen kaiken. Ynnä tietysti neuvoa, miten moinen riesa vältetään.

Kauppiaat, palveluntarjoajat, huollot ja sen semmoiset ovat yleensä vastahakoisia jakamaan viisauttaan, mutta joskus ponteva vaatiminen auttaa. Mikäli tiedon tarvitsija seisoo liikkeen tiskillä, ei kannata lähteä heti nöyrästi pois. On mahdollista, että sitkeys palkitaan. (Sanoo nimimerkki Kokemusta on.) Toisaalta isossa liikkeessäkin, mutta erityisesti kulmakunnan pikkuputiikissa saattaa olla todellinen asiakaspalvelija, joka selvittää parilla kysymyksellä asiakkaan osaamisen tason ja ongelman sekä vaivautuu vielä neuvomaan. (Näitäkin on tullut vastaan.)

Tunnin parin yksilöllinen opastus selventäisi varmaan paljon. Sitä kannattaa mennä kyselemään vaikka lähimmästä yleisestä kirjastosta (vanhalla arkisuomella sanottuna kunnankirjastosta). Ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoissa on tarjolla myös yksilöopastusta. Se kulkee eri nimillä: on vertaisohjausta, starttituntia ja varmaan muutakin "vierihoitoa". Jos oman kaupunginosan kirjastossa ei järjestetä sellaista, siellä kuitenkin tiedetään tai voidaan selvittää toisten kirjastojen opastukset. Näihin saa ottaa mukaan oman kannettavan tietokoneen. Opastukset löytyvät verkosta, mutta monta kertaa on helpointa löytää sopiva opastus, kun keskustellaan kaikessa rauhassa kirjaston palvelutiskillä.

Myös muut tahot kuin kirjastot järjestävät läppäriklinikoita tai vastaavia. Niistä ilmoitellaan esimerkiksi kaupunginosalehdissä. Verkkohakua kannattaa tietysti kokeilla.

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Enter ry järjestää monenlaista opastusta tietotekniikka-asioissa. Yhdistyksen vertaisohjaajat vastaavat myös osasta kirjastojen opastuksia.

Yksilöllisessä opastuksessa päästään heti kiinni asiakkaan ongelmaan, ja hän omaksuu tietoa evääksi vastaisen varalle.

Windows 8 on turhaan pelottavan maineessa. Muutaman viikon käyttökokemuksen ja opaskirjojen tutkimisen jälkeen vastaaja - vanha samoin kuin tietotekniset taitonsa! - on tullut siihen tulokseen, ettei se loppujen lopuksi ole niin vaikea. Käsiksi vain!

Uuteen käyttöjärjestelmään tutustuminen käy hyvin kirja kourassa. Vaikka käyttäjästä tuntuu, että hän on kuin savupirtin tyttö tai poika ensi kertaa suurkaupungin valojen välkkeessä, ohjelman sopukat ovat huomattavasti tutumpia, kun ollaan kirjan viimeisellä sivulla. Vastauksen lähdeluettelossa on myös kirjallisuutta. Kirjan nimeä napsauttamalla pääsee kirjan tietoihin.

Pahoittelut siitä, että vastaus on viipynyt. Kiire, kiire... Ja vielä kirjastojärjestelmän päivitys. :) Viipyminen ei taida herättää luottamusta kirjastoon paikkana, josta saa apua tietotekniikan ongelmiin. Kannattaa silti kokeilla - mikrotukihenkilömme ja muut opastajamme ovat rautaisia ammattilaisia.

 

 

 

Kommentit (0)
21.03.201410:32
86920
40

Windows 7 laajennettu tuki (esim turvapäivitykset) jatkuu 14.1.2020 asti. 

Kommentit (0)
21.03.201409:56
9044
7

Oman kokemukseni mukaan uuden tietokoneen toiminnan kummallisuudet eivät niinkään johdu käyttöjärjestelmästä, vaan koneen valmistajan omista apuohjelmista, jotka koneelle usein on asennettu käyttöjärjestelmän lisäksi. Niiden tarkoitus on hyvä, mutta toteutus usein huono ja poistaminenkin voi olla hankalaa, jos ei missään ole kerrottu, minkä nimisiä nuo ohjelmat ovat. Yleensä ne käynnistyvät automaattisesti ja huolehtivat mm. tiedostojen automaattisesta varmuuskopioinnista ja yrittävät muutenkin tehdä virhetilanteista selviytymisestä helpompaa, mutta sitä tehdessään ne valitettavasti saattavat automaattisesti muuttaa joitakin käyttäjän tekemiä asetuksia takaisin haluamikseen kertomatta siitä käyttäjälle.

Kommentit (0)

Vastauksesi