Onkohan muita ihmettelijöitä ,nimittäin pakastekalasta seiti tms.

Onkohan muita ihmettelijöitä ,nimittäin pakastekalasta seiti tms.

Onkohan muita ihmettelijöitä ,nimittäin pakastekalasta seiti tms. Jo paistaessa tulee paha haju keittiöön ja koostumus on erilainen kuin aiemmin ja maku ei ole samanlainen . Onkohan kalan syömätottumukset muuttuneet , tulee jotenkin "katkamainen" maku kalasta (katkar. )

Vastaus

Muitakin ihmettelijöitä löytyy koska tätä on kysytty meiltä aiemminkin. Ohessa vastaus arkistostamme:

”Laitan aika usein ruokaa seidistä ja olen sitä mieltä, että sitä ihan turhaan väheksytään. Se on monikäyttöinen kala, josta saa helposti hyvinkin herkullisia ruokia. En itse ole myöskään huomannut, että sen maku tai haju olisivat viime aikoina muuttuneet. Pikainen gallup työtoverien keskuudessa ei liioin paljastanut muutoksia.

Seiti (Pollachius virens) on Atlantin pohjoisosissa elävä turskakala, joka on turskan ja koljan ohella alueen tärkeimpiä saaliskaloja. Se elää Pohjois-Atlantin molemmin puolin, Euroopassa Biskajanlahdelta Kuolan rannikolle, Huippuvuorille ja Islantiin, Pohjois-Amerikassa Pohjois-Carolinasta Hudsoninsalmeen ja Etelä-Grönlantiin. Seiti on pelaginen (eli avomeren ylävesissä esiintyvä) parvikala joka elää rannikoiden lähellä ja avovedessä 200 metrin syvyyteen asti. Se kasvaa nopeasti, 5 vuodessa yli 60 cm:n mittaiseksi. Nuoret kalat viipyvät rannan läheisyydessä ja syövät planktonia, krillejä ja katkoja, vanhemmat siirtyvät syvemmälle ja pyydystävät kalaa. Seiti tulee sukukypsäksi 5-10-vuotiaana, Amerikassa ilmeisesti aiemmin. Se lisääntyy talvella. Pyyntikokoiset seidit ovat yleensä 30-110 cm:n kokoisia. ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Seiti )

Koska seiti siis on luonnonkala eikä viljelykala, sen ruokavaliossa tuskin on voinut tapahtua mitään systemaattista muutosta, joka vaikuttaisi sen makuun. On toki mahdollista ja todennäköistäkin, että seidin ravinnossa on paikallista ja kausittaista vaihtelua, joka saattaa ajoittain vaikuttaa jopa pakastetun kalan makuun asti, mutta mitään pysyvää muutosta tästä tuskin voi aiheutua.

Jos kalan haju ja maku todella ovat jotenkin muuttuneet, niin pikemminkin kyse saattaa olla pakkaustekniikoiden muuttumisesta. Pakastekalapakkauksethan ovat nykyisin paljon tiiviimpiä kuin ennen ja joidenkin valmistajien pakkauksissa on pahvipaketin sisällä jopa tiivis muovipussi. Nämä tekijät saattaisivat vaikuttaa samalla tavoin kuin "tuoreena" myytävän kalan ja lihan pakkaukset. Niissä käytettävä suojakaasuhan haiskahtaa myös aika inhalta pakkausta avattaessa ja vielä tuotetta kypsennettäessäkin.

Ehdottaisin, että kokeilet eri valmistajien seitituotteita ja vertailet niitä keskenään. Mielestäsi huonoimman hajuisten ja makuisten tuotteiden valmistajille kannattaa lähettää asiasta palautetta ja kysyä syytä laadun mahdolliseen huonontumiseen.”

http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=592291c6-b5...

Kommentit (0)

Vastauksesi