Onkohan maailmassa velatonta valtiota? Mitkä maat pystyvät lainaamaan rahaa toisille maille?

Onkohan maailmassa velatonta valtiota? Mitkä maat pystyvät lainaamaan rahaa toisille maille?

En tarkoita että pitäisi pystyä tarkkaa vastausta antamaan, kysymys on varmasti monimutkainen. Mutta mistähän mekin nyt lainaamme? Onko mikään maa oikeasti velaton?

Vastaus

Valtiot eivät yleensä ole suoraan velkaa toisille valtioille, vaan sijoittajille. Esim. Suomen velkapapereita omistavat osin kotimaiset raha- ja vakuutuslaitokset sekä työeläkeyhtiöt ja pääosin ulkomaiset sijoittajat. Sillä, ovatko velkojat kotimaisia vai ulkomaisia on merkitystä. Kriisitilanteessa ulkomaiset sijoittajat usein vetävät rahojaan pois kotimaisia sijoittajia nopeammin. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF voi antaa lainaa tilanteessa, jossa valtion on käytännössä mahdotonta saada lainaa muualta. IMF:n lainaamat varat on kerätty jäsenvaltioilta, joten tällä tavoin valtiot kyllä toisilleen lainaavat.

Maailmassa ei taida ainoatakaan täysin velatonta valtiota olla, mutta vailla ulkomaista velkaa ovat ainakin Macao, Neitsytsaaret, Brunei, Lichtenstein ja Palau. Japani taas on maailman velkaisin maa, mutta sen velat ovat pääosin kotimaisia. Niin kauan kun voi luottaa kotimaisiin lainananatjiin, Japani voi kasvattaa julkista velkaansa varsin huoletta. Lähdeluettelosta löytyy kiinnostavia linkkejä eri valtioiden velkatilanteisiin.

Kommentit (0)

Vastauksesi