Onkohan hiukan ympäristön ja median paineesta syntynyt sana ja tapa tuo...

Onkohan hiukan ympäristön ja median paineesta syntynyt sana ja tapa tuo...

Onkohan hiukan ympäristön ja median paineesta syntynyt sana ja tapa tuo romantiikka? Ollaan vaimoni kanssa seilattu elämän merta vuosikymmeniä, eikä tuota romantiikkaa olla kaivattu. Mukava yhdessäolo riittää ilman keinotekoista hömppää. Jos tuo yhdessäolo on sitten sitä "pakollista" romantiikkaa, niin pitäisiköhän sanan merkitystä laajentaa?

Vastaus

Romantiikka-sanalla on jo varsin laaja merkitys. Alun perinhän romantiikalla tarkoitetaan tyylisuuntausta, joka oli vallalla 1700-luvun lopusta n. 1830-luvulle. Vastapainona järkeä korostaneelle valistuksen ajalle romantiikka nosti keskiöön kiihkeät tunteet ja voimakkaat elämykset. Se vaikutti niin kuvataiteissa, musiikissa kuin kirjallisuudessakin.

Romanttisella rakkaudella tarkoitetaan emotionaalista tilaa, jossa osapuolet ovat eräällä tavalla hullaantuneet toisistaan ja kokemansa intohimoisen, voimakkaan rakkauden pauloissa. Länsimaissa romanttista rakkaudelle perustuva avioliitto on ollut normi 1900-luvulta lähtien. Avioliitto ja parisuhde nähdään yleensä ennen kaikkea kahden ihmisen omistautumisena toisilleen. Monissa kulttuureissa romanttista rakkautta ei kuitenkaan pidetä hyvänä perustana avioliitolle, joka nähdään ennen kaikkea taloudellisena ja sosiaalisena yksikkönä. Romanttinen rakkaus ei siis ole mikään välttämättömyys, vaan liitto voi perustua esim. toverilliselle kumppanuudelle.

Mikäli romantiikalla taas tarkoitetaan viihdesarjoista tuttuja satiinilakanoita, kynttiläillallisia ja rakastelua ruusun terälehdillä, ollaan henkilökohtaisten mieltymysten äärellä. Toisen mielestä romanttista voi olla enemminkin se, että herää aamulla valmiin puuron tuoksuun tai pääsee liukastelematta pyörävajaan kun kumppani on huomaavaisesti lapioinut lumet. Kun naistenlehdissä puhutaan romantiikan lisäämisestä arkeen, on loppujen lopuksi kyse siitä, että muistaisimme arjen rutiinien keskellä välillä pysähtyä arvostamaan ihmistä, joka jakaa elämämme päivästä päivään. On hyvä ainakin joskus osoittaa toiselle että välitämme, ja tuntuu hyvältä saada itsekin tällainen huomionosoitus.

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Romantiikka

http://www.markkuojanen.com/sivut/psykologia/onnellisuus/romanttinen-rak...

http://www.mtv3.fi/helmi/rakkaus/artikkeli.shtml/2011/10/1404774/kaipaat...

Kommentit (0)

Vastauksesi