Onko yöpyminen työpaikalla sallittua virallisten säädösten tms. mukaan?

Onko yöpyminen työpaikalla sallittua virallisten säädösten tms. mukaan?

En uskalla sitä kysyä työnantajalta ennen tätä selvitystä. Minulla on pitkä työmatka ja tarvitsisin yöpaikkaa kolmeksi yöksi viikossa. Minulla ei ole varaa vuokrata asuntoa työpaikkakunnalta ja tilapäiset "puoli-ilmaiset" kokeilut ovat loppuneet lyhyeen sisäilmaoireilun vuoksi. Suihku, wc- ja keittiötilat on työpaikalla ja oma työhuoneeni on niin iso, että saisin järjestettyä sinne makuupaikan.

2 vastausta
09.11.201814:28
66886
17

Ei laillisesti. Rakennuksilla on rakennusluvassa käyttötarkoitus ja työpaikoilla ei ole asumistarkoitusta. Edes kesämökillä ei saa asua vakituisesti, koska sen rakennusluvassa on vain tilapäinen asumiskäyttö. Liiketiloissa ei ole sallittu edes tilapäistä asumiskäyttöä.

Muutamia käytännön ongelmia:

- jos rakennus syttyy palamaan työajan ulkopuolella, ei palokunnalla olisi mitään tietoa että siellä on pelastettavia ihmisiä

- jos rakennus syttyy palamaan vaikkapa sinun telkkarista tai kännykän laturista, olet mahdollisesti korvausvelvollinen, työnantajan vakuutus ei kata asumiskäyttöä

- Ilmanvaihto saatetaan sammuttaa työajan ulkopuolella, ehkä myös lämmitys ajetaan pienemmälle (ainakin kannattaisi)

- kulunvalvonta/varashälyttimet eivät tykkäisi kuljeskelustasi

- valot ja likkuva ihminen voisi aiheuttaa vartiointifirman kutsumisen paikalle (jonkun ohikulkijan toimesta)

- yöpymisestäsi/asumisestasi syntyy työnantajalle kuluja (sähkö, vesi)

Kommentit (1)
Niin toisen töissä. Yksityisyrittäjällä on tässä suhteessa väljempää, varsinkin ... Niin toisen töissä. Yksityisyrittäjällä on tässä suhteessa väljempää, varsinkin kun omistaa esim. toimistonsa kiinteistön. Kuka tulee moittimaan, jos isäntä nukkuu joskus navetassa tai aitan ylisillä... paitsi ehkä emäntä. Mutta tällainen yöpymisjärjestys ei kyllä nimismiestä haittaa, ellei tule muuta lakien tai asetusten vastaista toimintaa.
11.11.2018 00:55 Eetu Etukeno 6779
10.11.201808:51
23074
10

Tilanteesi on hankala ja ajatuksesi täysin ymmärrettävä.

Entäpä jos joutuisit liikkumaan kerroksesta toiseen mainitsemiesi palvelujen välillä, ja hissi jäisi jumiin. Saattaisiko käydä kuten entisen Koffin siivoojan? Tai ehkä hissit lukitaan yöksi.

Tai jos jostain syystä sattuisi niin onnettomasti, että menehtyisit työajan ulkopuolella tuossa tilapäismajoituksessasi, ja sinut löydettäisiin vasta myöhemmin...milloin, miten usein toiset käyvät huoneessasi? Tai jos sinulle sattuisi tapaturma, liukastuisit saippuaan suihkussa tms. Toimisiko kännykkä talon sisällä? Miten saisit apua, jos sairastuisit yllättäen?

Käyvätko toiset huoneessasi? Jos käyvät, joku näkisi sänkysi ja herättäisi kysymyksen siitä, millaista verotonta asumisetua majoituksestasi syntyy. Joku olisi kateellinen ja tekisi siitä valituksen liittoon, työsuojeluviranomaisille tms. ja työnantajasi joutuisi liemeen, jos olisi sallinut sen. Sitten tasapuolisuuden nimissä muutkin työntekijät haluaisivat saman edun, ainakin silloin kun eivät voisi juopumuksen tms. vuoksi mennä kotiin, vaikka asuisivat lähellä.

Entä siivous? Vakituiselle siivoojalle ei voisi vastikkeetta asettaa lisärasitteita. Siivoaisitko itse huoneesi moppaamiseen ja sängynpetaamiseen asti? Puhdistaisitko keittiön lieden ja mikron joka kerran niitä käytettyäsi?

Entä jos työpaikallasi tapahtuisi jonkinlainen rikos? Tietovarkaus, hakkerointi tai fyysinen omaisuusrikos. Silloin joutuisit ainakin tarkkaan kuulusteluun, olithan paikalla työajan ulkopuolella, kun kaikki muut olivat poissa. 

Onko työpaikallasi kellokortti tai muu työajan seurantajärjestelmä?  Muussa tapauksessa, miten erotettaisiin paikallaolostasi varsinainen työaika ja oma aikasi? Asiasta voisi tulla riitaa toisten kanssa.

Sorry, nuo Köpin esittämät asiat ovat selkeitä. Kulunvalvonnan ja hälyt voisi ehkä sulkea pois, mutta onnistuisiko se vain pieneltä osalta, vai tulisiko siihen mukaan sellaisiakin alueita, joilla niiden puuttuminen olisi vaaraksi.

Nämä muut ovat enemmänkin dekkariaiheita. Paitsi - älä koskaan aliarvioi kateellisten ihmisten aikaansaannosten voimaa ja laajuutta.

Eräällä muinaisella työpaikallani eräässä suuressa keskusvirastossa oli ollut vanhempi herra tekemässä arkistotyötä jo menneen virkauransa jälkeen. Kun hän oli kunniakkaasti kuollut [kotonaan], ikkunattoman arkiston takaosasta löydettiin yksinkertainen sänky ja esihistoriallisen ikäinen lammasturkki, jota oli ilmeisesti käytetty peittona. Mitään epäsiisteyttä ei esiintynyt. Rakennus oli 60-luvulta, siellä ei ollut keittiöitä eikä suihkuja, vain wc käytävällä vähän matkan päässä. Eikä tietenkään moderneja valvontajärjestelmiäkään. Ulko-oven pielessä istui vuorokauden ympäri vartija, joka varmasti tiesi ao:n paikallaolosta, mikä olisi pitänyt kirjata manuaaliseen päivystyskirjaan. Sellaisia merkintöjä ei kuitenkaan ollut. Tai ehkä torkkuja otettiin vain virka-aikana. En tiedä, tiesikö firman pääpomo. Se oli 70-lukua.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi