Onko yhtään maata tai kulttuuria jossa alastomuus ei ole ollenkaan tabu tai yhtään kiistanalaista?

Onko yhtään maata tai kulttuuria jossa alastomuus ei ole ollenkaan tabu tai yhtään kiistanalaista?

Esim. sillä tavalla että julkinen ja sosiaalinen alastomuus on täysin hyväksyttävää eikä sitä pidetä yhtään outona tai epämiellyttävänä.

 

 

 

Vastaus

Kysymys liittyy kulttuuriantropologian piiriin. Siinä tutkitaan ilmiöitä kuten yhteisön rituaaleja, arkielämän käytäntöjä, yhteiskunnallisia ja uskonnollisia järjestelmiä sekä miehen ja naisen asemaa. Alastomuuden hyväksyntä liittyy pitkälti kulttuuriin, uskontoon ja aikaan. On monia etnisiä ryhmiä ja kansoja esimerkiksi Afrikassa, Oseaniassa ja vaikkapa Amazonin alueella, joissa pukeutuminen voi olla hyvin niukkaa, jopa alastomuuteen asti. Näillä ryhmillä voi taas olla omia rituaaleja ja tapoja, joihin liittyy erilaisia tabuja, esim. sukupuoleen, ikään tai tiettyihin tilanteisiin - ja sitä kautta ihmiskehoon.

Ihmiskehoja on aina muokattu eri tavoin: on ympärileikkausia, tatuointeja, lävistyksiä, korvien tai huulten venyttämistä, jalkojen typistämistä, korsetteja ja niin edelleen. Hiusten pituus/kampaus/kaljuus ja pään peittäminen ovat vaihdelleet eri aikoina ja eri kulttuureissa. Eri aikoina erilaisia asioita on pidetty kauniina tai toivottavina, vaikkapa rusketusta / kalpeaihoisuuttaai tai nykyisin kaikenlaista kehonmuokkausta (kehonrakennus, liikunta). Kaikkialla on omat tabunsa, ja alastomuuden tabu näyttää liittyvän erityisesti kirjauskontoihin (juutalaisuus, kristinusko, islam). Alastomuuteen liitetään seksuaalisuus ja seksuaalisuuteen vaarallisuus. Etenkin naisten seksuaalisuutta on yritetty hallita  läpi historian monin säännöin. Tämä liittyy valtaan ja vallankäyttöön. Esimerkiksi kolonialismin mukana levisi alastomuuden paheksunta ja pukeutumissäännöt moniin paikkoihin; alkuperäiskansoja alettiin 'sivistää'. Alastomuussääntöjä rikkovat esim. nudistit ja naturistit ja naiset yläosattomissa. On siis ryhmiä, joille alastomuus on luonnollista ja hyväksyttävää, vaikka se ei olisikaan sitä ympäröivässä yhteiskunnassa.

Kommentit (0)

Vastauksesi