Onko Vilppulassa sijaitsevasta Elämänmäestä kummitustarinoita?

Onko Vilppulassa sijaitsevasta Elämänmäestä kummitustarinoita?

Vastaus

Vilppulan Elämänmäellä on ennen sijainnut hermotauti- ja luonnonparantola. Nykyään se on luonnonsuojelualue.

Löysin ainoan alueeseen liittyvän tarinan keskustelupalstan kautta YouTubesta, mikä antaa vaikutelman melkoisen tuoreesta tarinasta (ensisijaisesti hain kansantarinanomaisia vanhempia tarinoita). Sinänsä, jos haet mitä tahansa pelottelutarinaa alueesta, käynee tämä löydös siinä missä muutkin.

Tarina tiivistettynä: Eräs kansa pakeni aikoinaan hirmuhallitsijaa Maakasperän alueelle ja pystytti sinne kylän. Hallitsija lähetti pelätyn soturin, Maagan, heidän peräänsä. Kansa sai varoituksen lähestyvästä Maagasta. He kasvattivat isoja, vahvoja karhuja suojelemaan itseään. Maaga kuitenkin pääsi yllättämään kyläläiset, ja eloon jääneet joutuivat pakenemaan karhuineen läheiselle mäelle, jonka he nimesivät Elämänmäeksi. Maaga jäi asumaan tuhoamansa kylän raunioihin. Maagan uskotaan palaavan taas, kun raunioiden rauha rikotaan. Maakasperällä voi nähdä puunrungoissa silmiä, jotka pälyilevät pelokkaina ympärilleen. Karhut pyrkivät ihmisasutuksen lähelle ja seuraavat ihmisiä metsässä, uskomuksen mukaan vanhan suojeluvaistonsa vuoksi. Karhujen toiminnasta on päätelty, että joku on häirinnyt Maagan talon raunioiden rauhaa.

Voit myös kehitellä itse hyvän tarinan, vanhan parantolan alueesta sellainen lienee helppo keksiä. Voit käyttää apunasi tarinoita, joista yhdessä parantolan asukki surmasi paikallisen miehen lapiolla tämän ollessa tienrakennuspuuhissa, ja toisessa parantolan asukki teki läheisessä ladossa itsemurhan saksien avulla. Eiköhän näistä jompikumpi voisi siellä kummitella? Myös keskustelupalstoilta saanet runsaasti virikkeitä tarinan pykäämiseen, tai Henkientalo-sivustolta. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että näiden sivustojen sisältöjen todenperäisyyteen kannattaa suhtautua skeptisesti, ja että keskustelupalstoilla monet kommentoivat lähinnä provosoidakseen muita.

Oikeastikin alue vilisee karhuja, jotka ovat ilmeisesti hyvin kiinnostuneita ihmisistä. Lisäksi sanotaan navigaattoreiden sekoilevan ja kännyköistä niin kentän kuin virran katoavan vikkelästi kyseisellä alueella. Mutta siihen se magiikka taitaa sitten jäädäkin.

Voisit vielä kysyä, löytyykö Vilppulan kirjastosta paikallista aineistoa aiheesta. Puhelinnumero 03-488 8776 ja sähköposti kirjasto.vilppula'at'manttavilppula.fi.

Kommentit (0)

Vastauksesi