Onko venäläisiä sotavankeja ollut Suomessa maataloissa töissä jo vuonna 1919...

Onko venäläisiä sotavankeja ollut Suomessa maataloissa töissä jo vuonna 1919...

Onko venäläisiä sotavankeja ollut Suomessa maataloissa töissä jo vuonna 1919 tai ennen sitä? Huhu kertoo, että vaarini olisi ollut venäläinen sotavanki, joten asia on alkanut kiinnostamaan. Olisiko asiasta mahdollisesti saatavissa tietoa jostakin lähteestä.

Vastaus

Sisällissodan ensimmäiset kenttätuomioistuimet langettivat punaisille tuomioita, jotka vaihtelivat kuolemantuomioista vapautukseen. Valkoiset jakoivat punaiset vangit kolmeen eri luokkaan. Ensimmäiseen eli ammuttaviin kuuluivat johtajat, agitaattorit ja aseistetut venäläiset. Toiseen eli vangittaviin kuuluivat käytännössä kaikki kaartiin kuuluneet, jotka eivät olleet syyllistyneet esimerkiksi murhiin. Kolmannessa luokassa olivat vapautettavat.

Sotavankien määrä alkoi nousta ratkaisevasti huhtikuussa 1918 Tampereen antautumisen jälkeen. Vielä maaliskuun puolivälissä oli vankeja valkoisilla vain 5000 venäläistä sotilasta ja 4000 punaista. Sodan päättyessä vankien lukumäärä oli jo noin 80000. Pahamaineisia vankileirejä sijaitsi mm. Suomenlinnassa, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Viipurissa, Tammisaaressa, Riihimäellä ja Tampereella. Osa vangeista vapautettiin välittömästi ja kesäkuun alussa vankien määrä oli 74000. Tämän jälkeen vankien määrä väheni nopeaan tahtiin ja jo syyskuun alussa heitä oli enää 27000.

Yhteensä valkoiset vangitsivat 7881 venäläistä sotilasta. Sodan aikana venäläisiä vankeja kuljetettiin myös rajan yli, mutta helmi-maaliskuussa tämä lopetettiin vastavetona Venäjällä tapahtuneisiin suomalaisten vangitsemisille, sekä pelkoon siitä, että vapautetut venäläiset liittyisivät Suomen punaisiin. Tätä ennen ehdittiin kuljettaa noin 3300 venäläistä, joten vankileireihin jäi vajaat 5000 venäläistä. Sodan aikana kertyi vielä muutamia satoja lisää. Sodan jälkeen vangit laivattiin pääosin Helsingin kautta Venäjälle, mutta on mahdollista, että jotkut heistä olisivat jääneet Suomeen ja päätyneet vapauduttuaan maataloihin esimerkiksi tilapäistöihin.

Lähteitä:

http://www.vapaussota.com/jutikkala.html

http://www.uta.fi/laitokset/historia/suomi80/art10.htm

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_sis%C3%A4llissota

http://www.palasuomenhistoriaa.net/?Suomen_historian_k%E4%E4nnekohtia:Si...

Tietoa sotavankien kohtalosta:

http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/results

Kirjallisia lähteitä:

Teoksen nimi Venäläissurmat Suomessa vuosina 1914-22. Osa 2.1. / [Lars Westerlund (toim.)]
Julkaisutiedot [Helsinki] : Valtioneuvoston kanslia, 2004 (Edita prima)

Tekijä Muilu, Heikki
Teoksen nimi Venäjän sotilaat valkoisessa Suomessa / Heikki Muilu
Julkaisutiedot Jyväskylä : Atena, 2010 (Keuruu : Otavan Kirjapaino)

Tekijä Tanskanen, Aatos
Teoksen nimi Venäläiset Suomen sisällissodassa vuonna 1918 / Aatos Tanskanen
Julkaisutiedot Tampere : Tampereen yliopisto, 1978

http://www.helmet.fi

Kommentit (0)

Vastauksesi