Onko valaan sisällä oikeasti samanlaista kuin esim. Pinocchiossa?

Onko valaan sisällä oikeasti samanlaista kuin esim. Pinocchiossa?

Vastaus

Hei!

Valaiden sisäpuoli esitetään myyteissä ja tarinoissa avarana tilana, jonne ihminen mahtuu vaivatta. Todellisuudessa valaiden sisätila täyttyy sen sisäelimistä. Valaiden vatsa jakaantuu useaan mahalaukkuun. Valaan vatsaan joutuvalla ei ylipäätään liene kovin suuria mahdollisuuksia selvitä hengissä.

BBC:n verkkosivuilla julkaistussa humoristissävyisessä artikkelissa valaan nielaisemaa neuvotaan istumaan tiukalla kerällä ja - jos mahdollista - olemaan koskematta mihinkään. Valaan ruoansulatusnesteet voivat nimittäin syövyttää ihon pahoin. Ruoansulatusprosessi kestää toki jonkin aikaa. Lisäksi vaatteet suojaavat ja antavat lisäaikaa. Valaan vatsaan joutunut merimies James Bartley arveli, että jos häntä ei olisi saatu ulos ajoissa, olisi hän lopulta kuollut nälkään. Sen sijaan hengittäminen ei ollut tuottanut ongelmia.

Saduissa ja myyteissä on jouduttu valaan tai suuren kalan vatsaan toistuvasti. Ensimmäisiä suuren kalan vatsaan päätyneitä oli Raamatun kertomuksen Joona. Tarinan mukaan Joona vastusti Jumalan tahtoa ja pakeni merelle. Jumala nostatti myrskyn, ja Joona joutuu veden varaan. Suuri kala nielaisi Joonan, ja hän oli kalan sisässä kolme päivää ja kolme yötä. Lopulta kala oksensi Joonan maihin vahingoittumattomana.

Tarinoiden lisäksi tunnetaan ainakin yksi pitkään totena pidetty tapaus, jossa mies selvisi hengissä oltuaan tuntikausia valaan vatsassa. Vuonna 1891 valaanpyyntialus Star of the East seilasi Falklandin saarten läheisyydessä, kun sen miehistö havaitsi valaan. Miehistö lähestyi saalista veneillä. Valas runnoi yhden veneistä pirstaksi. Veneen miehistö löydettiin vahingoittumattomana. Vain yksi merimies, yllä mainittu James Bartley, oli poissa. Kun valas myöhemmin surmattiin, löytyi Bartley sen sisuksista elossa, joskin iho syöpyneenä, osin sokeana ja koomaan vaipuneena. Hän tokeni kokemastaan joten kuten, mutta hänen ihovammansa eivät koskaan täysin parantuneet.

Lähteet:
http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A471548
http://wiki.answers.com/Q/Can_you_survive_in_a_whale's_stomach
http://fi.wikipedia.org/wiki/Joonan_kirja
http://www.wwf.fi/ymparisto/uhanalaiset_lajit/ulkomaiset/valaat.html

Katso myös:

Carwardine, Mark: Whales, dolphins and porpoises (Dorling Kindersley, 2000)
http://www.helmet.fi/record=b1190090~S12*fin

Nisäkkäät. [1] ( Weilin + Göös, 2008)
http://www.helmet.fi/record=b1890938~S12*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi