Onko urbaani legenda totta, että Suomessa ei saisi antaa etunimeä, kuten...

Onko urbaani legenda totta, että Suomessa ei saisi antaa etunimeä, kuten...

Onko urbaani legenda totta, että Suomessa ei saisi antaa etunimeä, kuten toiseksi nimeksi, Jeesus?

Koska sehän on aivan yleinen toinen etunimi monissa muissa kulttuureissa?
Pitääkö käydä syntymässä ja rekisteröimässä lapsi ja sen nimi ulkomailla, jos haluaa antaa lapsen toiseksi tai kolmanneksi nimeksi Jeesus, muuksi kuin kutsumanimeksi?

2 vastausta

Jeesus-nimeä ei Suomen nimilautakunta tällä hetkellä hyväksyisi. Perusteluksi katsottaisiin se, että nimi voi aiheuttaa lapselle haittaa. Tosin kukaan ei ole nimilautakunnan sihteerin mukaan yrittänytkään nimetä lastaan Jeesukseksi.

Nimilaissa luetellaan muitakin etunimen hyväksymisen esteitä. Esimerkiksi pojalle ei voi antaa naisennimeä eikä tytölle miehennimeä. Siitä huolimatta Suomen väestötietojärjestelmä sisältää useita Jesus-nimisiä, myös naisia. Sekä vastaavasti Maria-nimisiä miehiä. Nimilaissa todetaan, että jos henkilöllä kansalaisuutensa, perhesuhteidensa tai muun erityisen seikan perusteella on yhteys vieraaseen valtioon ja esitetty etunimi vastaa sanotussa valtiossa noudatettua nimikäytäntöä, se voidaan hyväksyä. Jesús María ja María Jesús ovat melko yleisiä nimiä katolisissa espanjan- ja portugalinkielisissä maissa.

Mikäli ulkomailla syntyneen lapsen vakinaiseksi kotipaikaksi voidaan määritellä syntymämaa, voidaan etunimi antaa tämän valtion nimikäytännön mukaisesti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa nimikäytäntö on varsin vapaata. Jenkeistä löytyy mm. Adolf Hitler-niminen poika. http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/3-vuotias+Adolf+Hitler+j%C3%A4i+ilma...

Etunimihaku:
http://verkkopalvelu.vrk.fi/Nimipalvelu/nimipalvelu_etunimihaku.asp?L=1

Lähteet:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1985/19850694
http://www.kotus.fi/index.phtml?s=451
Nimilautakunnan sihteeri

Kommentit (0)
22.04.201818:14
19270
65

Eipä ole mieleen tullut että pelkkä Jesus olisi lain vastainen, koska yleensä kun Suomen nimilaista (ja yleisemminkin Pohjoismaiden) puhutaan, esimerkiksi mainitaan nimiyhdistelmä Jesus Maria, joka on yleinen katolisissa maissa.

Liitteenä oleva artikkeli kertoo maista joissa nimilaki rajoittaa nimien antamista, ja pohjoismaista mainitaan Ruotsi, Tanska ja Islanti. Tanskassa ja Islannissa on kätössä ennalta hyväksytty luettelo, jonka ulkopuolelta nimen voi valita vain eri anomuksesta. Norjasta en äkkiseltään löytänyt tietoa onko nimet sielläkin edelleen sukupuolitettu, mutta ainakin loukkaavat nimet on kielletty.

Artikkelisssa mainitaan myös Saksa. Tosin en ole varma onko artikkelissa mainittu laki koko Saksan laajuinen vai onko se vain luterilaisissa osavaltioissa. Näyttäisi siltä että nimenomaan luterilaiset maat pitävät kiinni siitä että lapselle pitää antaa nimi josta käy ilmi sukupuoli. En kyllä ymmärrä mitä tekemistä sillä on luterilaisuuden kanssa.

Kommentit (0)

Vastauksesi