Onko ulkoa opetteleminen ainoa tapa tietää miten päin kemian yhtälön yksiköt menee?

Onko ulkoa opetteleminen ainoa tapa tietää miten päin kemian yhtälön yksiköt menee?

Vai onko yhtälöiden soveltamiseen joku sääntö? esim. n=m/M ja m=nM, pV=nRT ja p=nRT/V, pV=mRT/M ja M=mRT/PV

Vastaus
17.04.201920:12
79603
49

Kyllä yhtälön yksi muoto täytyy opetella ulkoa (mahdollisesti jotain muistisääntöä käyttäen), mutta saman yhtälön eri muodot voi sitten johtaa siitä yhdestä. Minulle sähkötekniikka on kemiaa tutumpaa, joten otetaan esimerkki "U=RI" (Jännite on vastus kertaa virta). Se täytyy opetella ulkoa vaikka muistisanan "puimURI" avulla. Mutta muut saadaan tuosta ihan perustoimenpiteillä kertominen/jakaminen. Esim jos halutaan I, niin jaetaan molemmat puolet R:llä ja saadaan U/R=I eli I=U/R. 

Vastaavasti voit kemian kaavoille keksiä muistisääntöjä, vaikkapa m=nM on esim "miniMekko" ja muut saat kuten edellä jakamalla molemmat puolet M:llä tai n:llä.

Jos tuo jakaminen tuntuu vaikealta, niin voit piirtää/kuvitella kolmion, jossa m on ylhäällä, sen alla viiva ja viivan alla nM. Halutun termin saat selville peittämällä sen, esim peittämällä n, jäljelle jää m/M, siis n=m/M. Tuon kolmion muistamiseen voit kehitellä jonkin muistilauseen, esim mikko kävelee nurMen päällä

Kommentit (1)
Jonkin verran ainakin fysiikan puolella auttaa se, että kaava on luultavasti oikein, jos ... Jonkin verran ainakin fysiikan puolella auttaa se, että kaava on luultavasti oikein, jos lopputuloksen yksikkö on oikea.
18.4.2019 17:51 Leo Salminen 4380

Vastauksesi