Onko tutkittua tietoa ilmalämpöpumppujen energian säästövaikutuksista.

Onko tutkittua tietoa ilmalämpöpumppujen energian säästövaikutuksista.

Onko tutkittua tietoa ilmalämpöpumppujen energian säästövaikutuksista. Niille luvataan kohtuullisen suuria säästöjä. Pitäneekö paikkansa ?

Vastaus

Artikkeliviitetietokanta Aleksi antaa ilmalämpöpumpuista muutaman viitten:
Katteettomia lupauksia ilmalämpöpumppujen markkinoinnissa Kuluttaja 2006 ; 1 ; 16-18
Lämpöä ulkoilmasta Tee itse 2006 ; 4 ; 44-46
Säästöt jopa satoja euroja vuodessa : ilmalämpöpumppu lämmittää ja viilentää Osaava kodinrakentaja 2006 ; 1 ; 56-58
Pakkasilmasta voi pumpata lämpöä sisään Helsingin sanomat (HS) 2006-01-22
HS:n jutussa kerrotaan muun muassa, että tarjolla on myös Suomen ankaraan ilmastoon sopimattomia laitteita. Halpa pumppu voi särkyä parissa kuukaudessa, sillä sen sulatus ei toimi kunnolla pakkasessa. Suomeen tuodaan laitteita, jotka on suunniteltu Aasian tai Espanjan markkinoille. Suomen pakkasiin tarkoitettu ilmalämpöpumppu tarvitsee erilaisen ohjaustekniikan ja laadukkaat sisuskalut, jotka maksavat.
Jutussa neuvotaan ostamaan ilmalämpöpumpun asennettuna, vaikka se voi tuntua kalliilta. Asennuksen osuus sähkötöineen on lähes puolet kokonaishinnasta.
Myyjästä kannattaa selvittää, kuinka kauan se on toiminut alalla. Laitteen takuuaika on yleensä 2-5 vuotta. Yrityksen pitää vastata takuusta ja sen jälkeen huollosta.

Kuluttaja 2006 ; 1 aloittaa artikkelinsa näin:
"Ylisuuria säästölupauksia, kattettomia teholukuja, väärän energialuokan ilmoittamista, epäselvää tietoa asennuksesta." Artikkelissa todetaan edelleen mm, että häytyskellojen on syytä soida esimerkiksi silloin, kun mainos lupaa 70 prosentin säästön lämmityskustannuksiin.
Lehdessä mainitaan lisäksi, että ilmalämpöpumpuista on Ruotsissa tehty satoja vahinkoilmoituksia. Vakuutusyhtiö Folksam onkin julkaissut tietoa ilmalämpöpumpuista, osoite http://www.folksam.se hakusanaksi värmepumpar kohtaan Sök.

Vanhoja Kuluttaja-lehtiä säilytetään kirjastoissa, saatavuus pääkaupunkiseudulla http://www.helmet.fi

Myös ruotsalaisesta kuluttajalehdestä Råd & Rön löytyy tietoa ilmalämpöpumppujen ongelmista, http://www.radron.se ja hakusanaksi luftluftvärmepumpar.
Esim. testituloksia löytyy lehden taulukosta http://www.radron.se/upload/tabeller/2006/060816_kompl_3_luftluftvarmepu...

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen sivuilla http://www.sulpu.fi on selvitetty erilaisten lämpöpumppujen toimintaperiaatteet.

Yliopistojen yhteistietokanta Lindasta löytyy muutama tuore julkaisu lämpöpumpuista:
Lämpöpumppu pientaloissa / Jan-Johannes Salmi, Pro gradu -työ : Turun yliopisto 2003

Lämpöpumpun käyttö rakennusten lämmityksessä ja jäähdytyksessä : kolme esimerkkirakennusta / Anssi Pesonen, Tampereen teknillinen yliopisto , 2005, Sarja: (Raportti / Tampereen teknillinen yliopisto. Energia- ja prosessitekniikan laitos , ISSN 1459-3440 ; 180)

Pientalon lämpöpumppujärjestelmät, jäähdytys ja tuloilman esilämmitys maapiiriliuoksella : diplomityö / Timo Honkola, Tampereen teknillinen yliopisto , 2005

Ilmalämpöpumpuista Motivan sivuilla:
http://www.motiva.fi/fi/kuluttajat/pientalonlammitysjarjestelmat/tukilam...

Kommentit (0)

Vastauksesi